Kulumne
#počivalšek #Maske
Nihče ne zna v vojnih razmerah bolje igrati šaha kot ta naš drugi Ivan
Logo 03.05.2020 / 06.10

Počivalšek. Minister v Cerarjevi, Šarčevi, Janševi vladi. Odgovoren za blagovne rezerve. Danes pa s prstom kaže na druge.

»Da bi bil dober general, mu manjka sposobnost prizanesljivega ravnanja z vojnimi ujetniki. Do statusa generalske legende pa ga čaka še dolga pot.« 

Vsi državljani vemo, da bomo na koncu te norije z nabavo zaščitne opreme nategnjeni prav mi. Nihče ne bo kriv, strošek pa bomo morali pokriti mi sami. Zato me pri vseh teh debatah, kdo koga nateguje, najbolj čudi, da se noben novinar ne obrne na ministra Počivalška z najbolj logičnim vprašanjem: »Zakaj so bila skladišča blagovnih rezerv 13. marca prazna?«
Na to namreč minister do onemoglosti opozarja. To v vsakem pogovoru ponavlja in ponavlja in si s tem gradi navidezni obrambni zid, alibi … — češ, ker smo morali reševati življenja, smo takrat delovali tudi stihijsko in po principu »plačaj, kolikor imaš in se ne pogajaja za ceno«. Da zdravniki ne bi bili v dilemi, koga rešiti in koga pustiti umreti, ker ne bi bilo dovolj aparatur.
Zakaj so bile državne rezerve zaščitne opreme nezadostne? Saj v zadnjih tridesetih letih nismo preživeli nobene resne nacionalne epidemije! Svetovne kot SARS, ptičja gripa in druge pa se nas hvalabogu tudi niso resneje dotaknile. Državne rezerve energentov, hrane, zaščitnega materiala in drugih strateško nujnih dobrin za izredne razmere, bi morale biti primerno temu primerno bogate. Zato pa se imenujejo državne blagovne rezerve.

Zategovanje vrvi

Sklicevanje Počivalška na prejšnjo vlado je v resnici zategovanje vrvi okoli njegovega lastnega vratu. Nesmiselno in neumno je zato, ker je bil minister Počivalšek že v prejšnji vladi Marjana Šarca minister za taisti resor, kamor sodi Zavod za blagovne rezerve. Sklicevanje na predprejšnjo vlado Mira Cerarja pa je še tem bolj za crknit smešno. Minister za taisti resor je bil … — seveda, kdo drug kot Zdravko Počivalšek.
Vlada, v kateri je prvič zasedel stolček ministra za gospodarstvo, je prisegla 17. septembra 2014. Pet let in pol je bil minister, odgovoren tudi za področje nabave zaščitne opreme. Danes pa zgrožen kaže s prstom na druge in noče prevzeti odgovornosti za prazna skladišča.
Kdo v resnici ni opravil svojega dela?
Valiti krivdo za stihijsko, obsedno, noro drago nakupovanje opreme na uradnike, ki — roko na srce — v vojnem času nimajo pravice ukazovati, temveč do dolžni izvrševati ukaze generalov, je nevredno ministrskega stolčka. Je neprimerno, podlo, nizkotno, zavajajoče, kratkovidno, ponižujoče, barabinsko in brez kančka spoštovanja do državljanov. Nismo neuki in neumni.

Žrtvovati kmeta

Kako daleč in kako nizko lahko grejo takšne obtožbe, bi moralo biti jasno v kratkem. Ivan Gale je osvetlil dogajanja v ozadju, ki smo jih doslej samo slutili. Potrdil je naše prepričanje o dogovornem in zaslužkarskem poslovanju v zvezi z nabavo zaščitne opreme in jih v našem imenu povedal naglas. V kamero. Pred celo Slovenijo. Zato je danes junak, osebnost meseca na Valu 202 in heroj vojne proti korona virusu.

NAROČI SE
#počivalšek #Maske
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke