Kolumne

Nič novega pod soncem pred volitvami: SDS se krepi na račun svojih zaveznikov

2.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Politika je permanentna vojna, volitve pa borba za vsaj štiriletno zmago. In obramboslovci imajo več možnosti za preživetje.

Naključje ali ne, toda biti z Janšo v koaliciji je lahko za stranko pogubno. Preteklo dogajanje je njegovim koalicijskim partnerjem lahko v opozorilo.

Dan po parlamentarnih volitvah 2008 je takratni poslanec NSi Alojz Sok dejal, da so se v stranki “nekako sprijaznili”, da NSi v novem mandatu ne bo v parlamentu. Čeprav je bila NSi v prvi vladavini Janeza Janše (2004–2008) tako kot danes trdna koalicijska partnerica SDS — takrat še z SLS in DeSUS —, volilci NSi njene obrobne vloge ob močni SDS v vladi na tistih volitvah niso nagradili. Novembra 2008 je Ljudmila Novak na kongresu stranke označila volitve kot črn dan za NSi. 

Zavezništvo z Janšo je NSi za tri leta odstranilo iz parlamenta.

Comeback NSi

Druga Janševa vlada je bila na oblasti kratek čas (od 4. decembra 2011 do 27. februarja 2013). Volitve 2011 so bile predčasne — po izglasovani nezaupnici Borutu Pahorju in njegovi vladi. No, NSi se je takrat uspelo vrniti v parlament. Dobili so le štiri sedeže,...

“Ne bomo presenečeni, če bo zavezništvo z SDS pokopalo vsaj NSi in DeSUS.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE