Kulumne
#branje #lifestyle
Ni Arne Saknusen napisal, ampak jaz: »Vesna Z. je koza, važička, lažnivka.«
Logo 05.06.2019 / 11.30

Jules Verne me je začaral. Pri 10 letih me je navdušila geografija. Hotela sem na ekspedicije in kaj novega odkrivati.

Na programu HBO sem si ogledala film Potovanje v središče Zemlje. Gre za novejši film z mlajšimi igralci. Otrok, mlado dekle in mlad znanstvenik geolog. Zgodba je zelo živahna, polna nevarnosti in srečnih naključij. Na koncu se vsi rešijo v vulkan, ki pod njimi eksplodira in jih izvrže na plano.
Tega filma se spominjam še iz najstniških let, ko sem dobila od očeta zbirko zgodb Julesa Verna. Najprej sem zgrabila knjigo Potovanje v središče Zemlje. V njej nastopata tečni geolog in njegov nečak. Na začetku se ukvarjata z raziskavo runske pisave. Iz knjige pade  pergament, napisan v runah.
To je seveda težko, ker so črke popolnoma drugačne od latinice. Starejši znanstvenik izgublja živce, nečaku pa nekako vendarle uspe.  Rune so me vedno zelo fascinirale.

Stara udbovka

Hotela sem najti runo, ki bi pomenila moje ime. Seveda je nisem našla, tako da sem si jo izmislila kar sama. To je bil visok, zašiljen M, na koncu navpičnic pa je bil krogec, ki naj bi predstavljal črko B. Črko M sem prečrtala še s prečno črto, tako da je spominjal na A, če bi si bralec slučajno to lahko domišljal.
Ta podpis seveda ni nikogar zavedel, ko sem ga uporabila za svoj prvi grafit. Na hodniku sem s ključem vdolbla v omet hodnika naslednje: »Vesna Z. je koza, važička in lažnivka.«
V bloku je stanovala tudi nekdanja pripadnica Udbe. Že naslednji dan je ugotovila, da sem avtorica napisa jaz. Nisem mogla zanikati, zato sem prostodušno priznala svoje dejanje.
Napisa se seveda ni dalo izbrisati, ker je bil vrezan. V bloku je ostal še dolga leta. Vesna Z. je ostala moja prijateljica, čeprav se je še leta in leta važila in lagala.

Želja ubija

Na rune sem pozneje pozabila.
Islandski znanstvenik, ki je našel vhod v središče Zemlje, je imel čudovito ime: Arne Saknusen. No, tega imena v novejšem filmu ni bilo. Takoj ko mladci odkrijejo vhod v središče Zemlje, grejo not, tako da se film pretežno dogaje globoko pod površino.
Nad speleologijo nikoli nisem bila preveč navdušena. Podzemni sprehodi niso moj ideal. Ko sem še študirala geografijo, smo šli na terenske vaje v Škocjanske jame. Reka Reka takrat še ni bila očiščena in je zelo smrdela. Sprehod ni bil prijeten. Baje so zdaj drugi časi in je Reka že čista.
A kakorkoli, zbirka Julesa Verna me je začarala. Že zelo zgodaj, v starosti desetih let, sem se odločila, da bom študirala geografijo. Hotela sem hoditi na ekspedicije in kaj novega odkrivati. To željo sem že zdavnaj zakopala. Pravijo, da želja ubija. Zato je nimam več.

NAROČI SE
#branje #lifestyle
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke