Kolumne

Nevidna digitalna roka močnejša od državnikov in virusov

22.1.2021 / 06:10 Komentiraj
4,14 milijarde ljudi je na družbenih omrežjih. Kateri junak bo presojal, kdo ne sme imeti računa na Facebooku in Twitterju?

Sodeč po prvih tednih tega leta smo vstopili v res zanimivo obdobje. Četudi se je prah okoli Kapitola skoraj polegel in pomirjujočega besede novega predsednika blažijo ameriške rane, pa se je odprla množica novih dilem.

Nekako se mi dozdeva, da bi jih akterji radi spravili pod preprogo, ker se je nabralo preveč problemov naenkrat — svet pa je brez globalnega kriznega menedžerja. 

Tresenje Kapitola je bilo senčna plat demokracije, ki nam jo ustvarja digitalni svet. Ukinjanje Trumpovih računov na družbenih omrežjih je bilo zanimivo kazanje mišic in pomembnosti. Če vemo, da je oktobra 2020 kar 58% svetovne populacije uporabljalo družbena omrežja, nam je jasno, kje se stvari v resnici dogajajo. 

Ukinitve Facebook in Twitter je bila pričakovana politična poteza. Pokazala je na moč in pomembnost teh platform — ki se tega tudi zavedajo.

Če je lastnik družbenega omrežja odgovoren za to, da prepreči širjenje »za družbo škodljive« informacije, je bil že prej...

3d render
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE