Kulumne
#influencerji #mediji
Nepristranskost kot ideal ali norma
Logo 03.10.2020 / 06.05

Tako imenovani influencerji si bodo jemali prostor in pozornost tako dolgo, dokler jih ne bomo poklicali na odgovornost.

»Ideološka ali politična orientacija je nekaj, kar je v vsakem človeku. Pa vendar: ali zmorejo tudi novinarji ohraniti neodvisen pogled na to, kar se v družbi dogaja?«

Nepristranskost radi izpostavljamo kot temelj delovanja medijev. Nepristranskost namreč izhaja iz ideje, da pri funkcioniranju medijev ne bi smelo biti zunanjih vplivov na uredniško delo in kar poročamo in razlagamo. Na tej osnovi so svoje poslanstvo iskali in kmalu udejanjili vsi mediji. Opravičevanje medijskega obstoja izhaja iz razumevanja, da mora v družbi obstajati nekaj ali nekdo, ki je nad strankarskimi in materialnimi interesi. Četudi je to samo ideal, so takšno stališče o sebi zavzeli mediji in zatorej njihovo poslanstvo gledamo skozi prizmo tega, da jih res potrebujemo — in sicer zato, ker nam omogočajo neizkrivljen pogled na svet.

Nepristranski ocenjujejo pristranske

V strokovnih, znanstvenih in poljudnih, pa tudi tabloidnih razpravah ne manjka tekstov, ki nepristranskost povezujejo predvsem z BBC. V zadnjem času se je bolj kot kadarkoli prej razvilo stališče, da je javni servis tisti, ki mora temeljiti na nepristranskosti. Nenazadnje tudi najuglednejši ustvarjalci BBC radi izpostavljajo, da je preživetje BBC možno le, če korporacija sledi nepristranskosti. Opravičevanje finančne podpore BBC-ju vidim prav v ideji, da je ohranjanje korporacije odvisno od nepristranskosti njenih ustvarjalcev. Kot je dejal priznani voditelj političnega programa na BBC (Andrew Marr), da lahko pristranskost politikov ocenjuješ šele, če si nepristranski, in da je zagovarjanje ene ali druge politične opcije legitimna izbira — a tega v nobenem primeru ne smejo početi zaposleni na BBC.

Poklicati na odgovornost

Ideološka ali politična orientacija je nekaj, kar je v vsakem človeku. Pa vendar: ali zmorejo tudi novinarji ohraniti neodvisen pogled na to, kar se v družbi dogaja? Osebno menim, da to ni samo odgovornost zaposlenih na BBC ali v drugih javnih servisih, temveč vseh, ki se v tem prostoru javno izražamo. Ali nam družbena omrežja dajejo neomejeno svobodo izražanja?

Lahko pa začnemo pri politikih

Morda zato, ker so simpatični? Atraktivni? Sposobni ubesediti probleme? Pa vendar: ali upoštevamo te kriterije, ko se odločamo, komu in kaj bomo verjeli?
Nikoli ne podcenjujem ljudi in njihove sposobnosti presoje. Zato pa se mi zdi še tem bolj podcenjujoče do nas, da se samooklicani mnenjski voditelji postavljajo ob bok stroki. V času korona krize je to še tem bolj očitno, saj so svojih pet minut slave našli tisti, ki želijo preglasiti medicinsko stroko in kvazistrokovno razpravljajo o cepljenju ali (za njih)  nevidnih korona bolnikih. Ali o ukrepih, ki so priljubljeno bojišče mnenj. Karkoli, samo da spodkopavajo znanstvene ugotovitve.
Kakorkoli, prostor in pozornost si bodo jemali tako dolgo, dokler jih ne bomo klicali na odgovornost. Ne samo tistih, ki delajo v medijih, ampak od vseh, ki iščejo množično občinstvo.
Lahko pa tudi začnemo pri politikih, ki zaradi bolj nazornega izražanja uporabljajo hujskaški diskurz. Tudi v Državnem zboru.

NAROČI SE
#influencerji #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke