Kolumne

Neoliberalizma ni premagal razredni boj. Premagal ga je korona virus.

1.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Če bo kapitalizem inkorporiral socialistične prakse, bomo dobili novega. Morda bolj socialnega? Ali pa bolj totalitarnega?

Triumfiram. To ni lepo. Niti se ne spodobi. Ampak ne morem si kaj. Zaradi Lahovnikovega oznanila finančnega dela korona ukrepov, ki po njegovih besedah pomenijo največjo državno intervencijo v zgodovini Slovenije. Kar je pospremil še s komentarjem, da tako zdaj delajo vsi. 

Zadeva me je spravila v krohot. Iz dveh razlogov. Prvič zato, ker je pripomba o tem, da tako delajo vsi, obelodanila, kako je slovenska zgodovinsko vzpostavljena socialna in kulturna tirnica na delu tudi v korona krizi.

Organizacija v vaških skupnostih

Da je treba delati tako, kot delajo drugi, je namreč socialna logika delovanja, ki se je pri Slovencih vzpostavila že v času fevdalizma. Vzrok je bila organizacija zemlje v vaških skupnostih. Za to organizacijo je bilo značilno, da obdelovalna zemlja ni bila razdeljena na parcele, ki bi jih lastnik lahko ogradil in do katerih bi potekala služnostna pot. Zemlja je ostala v enem kosu. Kar je kmetom preprečevalo, da bi lahko prišli do svojega pridelka, ne...

Shaking hands business vector illustration with abstract rays, symbol of success deal, happy partnership, greeting shake, casual handshaking agreement flat sign design isolated on green background
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE