Kolumne

Nenekrolog za Marka Breclja: Judež Črni Peter je igral električno kitaro

17.4.2019 / 06:10 Komentiraj
Vse sem mu odpustil. Zdaj lahko umrem — če že on ne bo (nikoli) —, ko sem ga končno slišal peti stare hite s Cocktaila.

V petek zvečer sem bil kot star, toda frustriran fan na koncertu Marka Breclja. Skoraj tri ure sem potrpežljivo prenašal dolgočasne, pomilovanja vredne neglasbene neumnosti samo zato, da bi slišal tistih nekaj njegovih 40, 45 let starih, genialnih in nepozabnih greatest hitov.

Morda je bilo zadnjič. Pa ne zato, ker ne bi več hotel. Zdaj, ko sem končno enkrat na stara leta probal, bi za tistih nekaj Brecljevih komadov, ki bi lahko bili spremenili slovensko popularno glasbo — pa je po njegovi poznejši krivdi niso —, potrpel še veliko dlje in prenašal še kaj hujšega.

Morda je bilo zadnjič zato, ker je Marko Brecelj s svojo tipično narcisoidno nebogljenostjo in avtodestruktivnostjo naznanil, da ima nekakšnega raka. Če sem ga prav razumel, kostnega.

Breclju kličem še na mnoga leta in si želim in upam, da gre samo za ultimativno potegavščino ali vsaj pretiravanje v okviru performansa.

Fleten kvartir, preste in pir

Marko Brecelj je v Klubu Cankarjevega doma tokrat...

In bolj ko so se leta odmikala, bolj sem trmasto vztrajal pri starem Breclju. Nikoli več ga nisem šel poslušat. Ker to ni bil več Brecelj, kakršnega sem poznal in občudoval in ki je name vplival kot recimo Kostja Gatnik z ​Magno Purgo ali Frank Zappa & The Mothersi s svojimi dotedanjimi platami. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE