Rubrike

Nekontrolirane predmetne oznake: erotika, samoupravni socializem [odlomek]

17.10.2021 / 06:05 Komentiraj
Pet fragmentov klasika modernizma Lojzeta Kovačiča prvič pred 40 leti, zdaj spet pri Beletrini s spremno besedo Matevža Kosa.

Lojze Kovačič (1928−2004) velja za vodilnega mojstra pripovedne proze 20. stoletja. Slovenski, evropski in svetovni klasik. S Petimi fragmenti je uresničil napoved iz leta 1974, zapisano v Delavnici: “pripovedovanje samemu sebi, ne drugim”.

Fragmentoma iz leta 1981 — v knjigi sta namreč dva, tretji je bila knjiga Basel leta 1989 — je sledil obsežen opus romansiranih delov avtobiografije, zlasti Prišleki, s katerimi je avtor dosegel vrh svojega pisanja in odločilno zaznamoval slovensko književnost.

Modernistična proza fragmentov je pisana v tretji osebi, pri čemer se avtor v prvem fragmentu posveča predvsem vsakdanjemu življenju, v drugem pa erotičnim doživetjem. Tako je ta v bistvu avtobiografija v Nuku klasificirana pod “nekontroliranima predmetnima oznakama erotika in samoupravni socializem”.

Lojze Kovačič: Pet fragmentov

Zagleda okno in se zbudi

Fragmentoma iz leta 1981 — gre namreč za dva, ne za pet — je sledil obsežen opus, zlasti Prišleki, s katerimi je avtor dosegel vrh svojega pisanja in odločilno zaznamoval slovensko književnost.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE