Kolumne

Nekoč zdrava delavska mladina, danes novi wannabe despoti proti LGBTIQ+

23.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Če v družbi ne bo solidarnosti in spoštovanja človekovega dostojanstva do vseh, potem prej ali slej ne bo svobode za nikogar.

V Sloveniji imamo radi kongresni turizem. Načeloma. Ravno letos praznujemo dvesto let, odkar se je v Ljubljani pod blagovno znamko Sveta aliansa sestal cel kup evropskih despotov, absolutistov, ministrov, diplomatov in služinčadi.

Na ta pomembni dogodek nas še danes spominjajo Kongresni trg, Cesta dveh cesarjev in gostilna Pri ruskem carju. Za ugledne goste smo tlakovali ulice in trge, prenovili pročelja, uredili kanalizacijo in razsvetljavo.

Kronanim glavam z vseh koncev Evrope je med več mesecev trajajočim bivanjem pri nas uspelo zatreti nekaj uporov in revolucij. Glavni cilj Svete alianse je bilo zatiranje narodnorevolucionarnih gibanj, ki so po mnenju kraljev, carjev in cesarjev ogrožala politično ureditev Evrope. V Ljubljani so se sestali, da bi se dogovorili o učinkovitejšem preprečevanju kravala, ki so ga v različnih delih Evrope povzročali predvsem izobraženci in meščani. Ti so po navdihu francoske revolucije in razsvetljenstva zahtevali demokratično...

“Represija do homoseksualnosti v prejšnjem režimu ni bila izjemna, niti presenetljiva. Homofobija je del železnega repertoarja vseh avtoritarnih ideologij in režimov.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE