Kolumne

Nekoč je živelo ljudstvo brez morilcev, tatov in slabih ljudi …

14.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Pustimo ministra Vizjaka, ki itak ne bo preživel interpelacije, in se lotimo poslanca Simonovića. Po čigavi vesti on glasuje?

Zadnjič sem zasledila zapis, ki ga je o naših prednikih v začetku 19. stoletja napisal Charles Nodier, francoski pesnik, filolog in pripovednik. V času Ilirskih provinc je bil leta 1812 imenovan za tukajšnjega knjižničarja. Pozneje je Slovencih opisal takole:

“Bilo je to ljudstvo brez morilcev, brez tatov in brez slabih ljudi. Mogel si, kakor pravi beneški pregovor, teh šestero Ilirskih pokrajin prepotovati z denarjem na dlani. Bil je to narod, ki smo ga skoraj morali učiti rabiti ključavnico in zapah, ki je pa z neomahljivo neustrašenostjo odklonil giljotino, skratka, najboljša družba dobrih ljudi. In jih je Bog postavil na to zemljo! Sredi med njimi bi si želel umreti.”

Quid pro quo

O tem, kakšni smo danes, kaj je iz nas nastalo, se v zadnjem času veliko piše. Ne samo zaradi letošnje tridesetletnice naše samostojnosti, ki je sama po sebi priložnost za tovrstne analize, ampak tudi zaradi korone. Še sama sem se v zadnji kolumni spraševala, ali je virus...

Carles Nodier (1780–1844). Po portretu Jeana-Baptista Paulina Guérina (1783–1855).

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE