Kolumne

Ne smemo dovoliti, da bi se kdo poscal pod Bičkovo skalo!

14.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Dražgoše niso marginalen event. Ker jim velevažni vladni politiki in parapolitični stebri družbe — in mediji — dajejo težo.

Zadnja leta se mi je še zdelo smiselno sesuvati vsakoletno levičarsko romanje v Dražgoše. Zdaj pa vedno manj. Čeprav je vedno huje.

Proslava te famozne bitke naj zaradi mene kar bo. Sama po sebi me ne bi motila, če bi bila marginalen, družbeno nepomemben rekreativni lifestyle event, ki izhaja iz nekega postranskega, skoraj pozabljenega zgodovinskega dogodka. Saj grem tudi jaz vsako leto maja po tako imenovani Poti spominov in tovarištva: ker mi pač paše prehoditi tistih 33 kilometrov okrog Ljubljane in ker me ideološki in zgodovinski aspekt ne zanimata.

Problem z Dražgošami vidim v tem, da vidni, velevažni vladni politiki — in parapolitični stebri družbe, ki so še hujši — proslavi dajejo takšno patetično, posodobljeno težo, kot da brez njenega izročila dandanes ne bi mogli živeti in se kot družba normalno moralno orientirati.

Problem vidim tudi v tem, da tudi mediji posvečajo proslavi pozornost, ker politiki in parapolitiki, ki se jim

»Saj grem tudi jaz vsako leto na PST: ker mi pač paše prehoditi tistih 33 km in ker me ideološki aspekt ne zanima.« | Židan, Pahor, Erjavec to nedeljo v Dražgošah. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE