Kolumne

Ne čudimo se Janezu Janši. Tistemu s Krvavca, mislim.

27.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Čez leto in pol bodo volitve. Potrebnih glasov za kakršnokoli skrajšano časovno dimenzijo do volitev ni. In jih tudi ne bo.

V Wikipediji je beseda »civilizacija« definirana takole:

lat. civilitas = vljudnost, uglajenost), […] pojem […] vključuje različne faze in načine materialnega, intelektualnega in moralnega razvoja skupnosti. S civilizacijo lahko razumemo skupek znanj, običajev, miselnih in umetniških prepričanj ter nadzora, do katerih se je neka družba dokopala v boju proti naravnim in družbenim silam. Pomeni lahko tudi raven razmeroma razvitega okusa in uglajenosti, ko je človeštvo s tehniko, politično, z razvojem filozofije in književnosti obvladalo človeku nenaklonjene naravne sile.

Čeprav ni nikjer eksplicitno zapisano, da je civilizacija tudi red, pa to lahko izbrskamo med vrsticami. Civilizacija so tudi norme, pravila, disciplina.

V pravila ujeto življenje pomeni manj svobode za ljudi. Toda za sobivanj je treba postaviti okvirje, znotraj katerih smo vsaj na papirju vsi deležni enakih »standardov«, Da

»Čeprav ni nikjer eksplicitno zapisano, da je civilizacija tudi red, pa to lahko izbrskamo med vrsticami. Civilizacija so tudi norme, pravila, disciplina.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE