Kolumne

Ne bom vložil kvizka

16.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Ne, ne bom se prijavil na kviz. Ni treba, da cela Slovenija ve, da sem butl. Saj se že na socialnih omrežjih dovolj sramotim.

Odkar obstaja televizija, so kvizi ena najpopularnejših oblik zabave. Kar ne preseneča, saj ljudje radi preverjamo svoje znanje — še raje pa gledamo, kako nekdo drug dobi ali izgubi zajeten kupček denarja. Celo osebno poznam par mandeljcev, ki se redno prijavljajo na kvize. Nekateri so celo nekaj malega zaslužili. Seveda pa so vse obljubljene nagrade navedene v bruto zneskih, tako da je tekmovalčev dejanski izplen nekoliko manjši.

Skoraj vsaka TV postaja v Sloveniji ima takšen ali drugačen kviz. Originalnih ni več — niti na TV Slovenija, ki je v starih časih še kakšnega pripravila —, saj je ceneje plačati licenco.

Od Oliverja Mlakarja do Maria Galuniča

Se pa spomnim, da je bil v času moje rane mladosti jako popularen hrvaški kviz Kviskoteka, katerega avtor je bil Lazo Goluža, vodil pa ga je legendarni hrvaški voditelj Oliver Mlakar. Moja generacija še danes včasih uporabi izraz "vložil bom kvizka". Kvizko je bil nekakšen joker. Če je bil tekmovalec...

”Kvizko je bil nekakšen joker. Če je bil tekmovalec prepričan, da bo odgovoril pravilno, je ”vložil kvizka” — nekakšno leseno skulpturo — in si s tem podvojil točke.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE