Kolumne

Navajanje na katolike in teokracija po Toninovo

24.3.2021 / 06:05 Komentiraj
Ideja slovenske RKC, da bi si katoliki smeli izbirati cepivo, je v duhu poljskega uvajanja sodobne verzije teokratske države.

Ko je Tonin pred časom izjavil, da se bodo “nekateri” v tej državi pač morali navaditi, da v njej živijo tudi katoliki, je s tem še enkrat javno pokazal pomanjkanje bistrosti in izobraženosti. To sta žal zelo razširjeni lastnosti med slovenskimi politiki in še posebej parlamentarci.

Takrat se mi na to njegvo izjavo sploh ni zdelo vredno reagirati. Pač še ena neumnost v vrsti neumnosti. In na katere že postajamo odporni. Vendar tega ne bi smeli preslišati. Takšna odpornost namreč dviguje prag dovoljenega v družbi. In s tem širi prostor za politiko nedopustnega.

To je rekel v kontekstu, ki je danes že pozabljen zaradi dnevnih ekscesov. Vlada z njimi ne samo ustvarja stanje, ki kršijo temeljne demokratične principe, temveč psihično utruja državljane do te mere, da se nikomur več ne zdi smiselno zoperstavljati. Obenem pa vlada s tem legitimira zahteve po politiki trde roke — kar nato z največjim veseljem izvaja.

Politika nedopustnega

Politika nedopustnega pa...

“Vlada psihično utruja državljane do te mere, da se nikomur več ne zdi smiselno zoperstavljati.” | Na fotografiji: majica z Laibachovim/Malevičevim križem. — [WTC Laibach]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE