Kolumne

Nasvidenje v naslednjem lockdownu. Privajeni na novo abnormalnost.

29.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Guilty pleasure pandemije je ves čas iskanje krivcev. Medsebojno obtoževanje. Križem-kražem. Krivi. Vsi krivi, vsi enakopravni.

Paradna disciplina pandemije je tako za državljane kot za oblast že od samega začetka iskanje krivcev. Medsebojno obtoževanje. Ne ugibanje ali domnevanje, kdo je kriv za vsakega okuženega, obolelega ali kaj šele — morilec! — za umrlega, ampak obtoževanje. Direkt. Nekdo mora biti kriv, ker sicer vse skupaj ne bi imelo smisla. Čeprav ga itak nima.

Na časovni premici pandemije je bil najprej kriv Šarec, ker da ni znal poskrbeti za blagovne rezerve. Potem je bil kriv Počivalšek, ker je znal poskrbeti za blagovne rezerve. Čakajte malo: kdo je že izgubil za en cel šleper mask?

Nelagodje

Vsa ta družbena samozaščita s temelji postsocialističnega samoupravljanja in samozavedanja je zreducirana na pariranje in nepariranje koroni. Na povzročanje in nepovzročanje socialnega in fizičnega nelagodja.

Enkrat so bili krivi in so malo še danes Socialni demokrati, ker so nekoč objavili plakat s punčko z masko in sloganom “za šolo brez

“Če mene vprašate, so krivi lastniki vikendov na hrvaškem Jadranu in pavšalisti v prvih vrstah kampov, ki so že lani poleti pri Kacinu in Hojsovi materi zlobirali šetanje čez mejo in nazaj.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE