Kulumne
#nacionalni interes #lastništvo #turizem
Naše morje, vaš denar, njihova provizija: Počivalškove počitnice
Logo 23.02.2022 / 06.10

“Gospodarsko sodelovanje”. “Strateški lastniki”. Za lastne profite. Za provizije. Za dobrobit Slovencev in Slovenk jim ni mar.

Marko Crnkovič

Slovensko morje je namreč “naše”. “Naše” v smislu, da direktno vstopa v preživetje Slovencev. V kvaliteto njihovega preživetja. Veliko Slovencev namreč med vikendom rado skoči na “naše morje”. Veliko jih svoje počitnice preživlja na “našem morju”. Veliko se jih je na “našem morju” naučilo plavati. Veliko jih hodi v portoroške hotele. Ali v Strunjan. Itd.

Skratka: z “našim morjem” obstaja močna in gosta mreža intenzivnih čustvenih povezav. Ki dela “naše morje” bolj “naše”, kot je “naša”  slovenska država.

Družbeno in državno

Pri razprodajanju slovenske državne lastnine — ki je zdaj res državna, v socializmu pa je bila družbena (razliko vidimo na delu zdaj!) — bi razprodajalci morali računati na gostoto in intenzivnost teh čustveno-socialnih mrež, ki so za različne dele “državne srebrnine” različni. In ki določajo, kako lahko ali težko je določen del te srebrnine razprodati tujcem. Za majhen prihodek v državno malho. In za velike osebne provizije.

Ni jasno, kako je lahko vlada spregledala ta ključna dejstva, vezana na antropološko vedenje. Da lastnina ni samo ekonomska kategorija. Zakaj se je odločila volivce pred volitvami obračati proti sebi z razprodajo “našega morja”.

Zdi se, da za to neumnost obstaja samo ena razlaga: “naše morje” je treba Madžarom prodati pred volitvami, ker po njih morda ne bomo več vodili vlade in jim zato ne bomo mogli ustreči, kaj šele pobrati mastnih provizij. Zato je to treba narediti pred volitvami, na izid katerih prodaja “našega morja” ne more vplivati.
​{embed_info_box}192407{/embed_info_box}

Ljudski gnev

No, v zadnjem delu tega sklepanja je skrita napaka. Poskus prodaje “našega morja” Madžarom lahko vpliva na izid volitev. In že vpliva. In to na način, ki sedanji vladi škodi. Vzbudila je ljudski gnev. Ki se je naložil na gnev, ki je bil rezultat vladnega neustreznega političnega vodenja epidemije.

Skratka, celo vlada je ugotovila, da ga je polomila. In se odločila za še eno napačno potezo: da bo to polomijo rešil minister Počivalšek. Ki ga ljudstvo ne čisla kaj prida. Ima ga za neumnega. Za predmet posmeha. Itd. Ampak vlada tudi tega še ni dojela. Sicer bi ne poslala v akcijo pomirjanja volilnega telesa nekoga, ki ima takšen javni renome. Čeprav je resnici na ljubo, v vladi težko najti nekoga, ki bi mu uspelo zmanjšati javni gnev ob prodaji “našega morja” Madžarom. Takšnega človeka preprosto nima.

Pomirjujoči Počivalšek

In kako se je Počivalšek lotil pomirjanja ljudi? Tako, da se zavzema za uveljavitev državne predkupne pravice. Država naj bi kupila od tujih lastnikov “naše morje” za bistveno višjo ceno, kot jo je iztržila, ko jim ga je prodala.

To pomeni, da bodo imeli tujci dvakratno korist. Mi pa dvakratno škodo. Nato bomo, tako minister Počivalšek, “naše morje” dokapitalizirali. Z državnim denarjem. Kar pomeni z denarjem Slovencev. Potem pa bomo “naše morje” prodali “strateškemu lastniku”. Verjetno taistim Madžarom, ki zdaj, če bo država uveljavila predkupno pravico, še ne bodo mogli kupiti “našega morja”. Če povzamem: zapravili bomo še več denarja za to, da bomo na koncu naredili isto, kar namerava vlada narediti zdaj. Prodali “naše morje” Madžarom. 

Jasno, da so ljudje besni. Jasno, da ne bodo še enkrat volili tistih, ki sodelujejo v tej vladi. Vsaj večina ne. Takšno norčevanje iz volilnega telesa ima namreč posledice. Celo v Sloveniji.
​{embed_info_box}192408{/embed_info_box}

Razlika za razprodajalce

Če se vrnemo k planirani razprodaji “našega morja” po domači dokapitalizaciji, je odgovor na pogosto zastavljeno vprašanje, zakaj to počnemo, v resnici enostaven: če bo Počivalšek realiziral svoj načrt razprodaje “našega morja” po domači dokapitalizaciji — o katerem govori, že odkar je minister —, bodo Slovenci (tako kot ob eventualni sedanji prodaji) “naše morje” izgubili. Zanje torej ni oziroma ne bo nobene razlike.

Razlika pa bo za razprodajalce. Ti bodo namreč dobili višje provizije. Če prodaš nekaj za višjo ceno, v tvoj žep kapne več. Če prodaš nekaj za nižjo ceno, v tvoj žep kapne manj. Zato je treba “našemu morju” dvigniti ceno. Z davkoplačevalskim denarjem. Počivalškova računica je jasna: da bodo naše provizije višje, bomo porabili davkoplačevalski denar za to, da bo vrednost “našega morja” višja. Mi bomo dobili več. Slovenci pa bodo tako ali tako ostali brez “našega morja”. To je že odločeno.

Za dobrobit Slovencev in Slovenk pa nič

Kar nam govori minister Počivalšek, je torej jasen razlog, zakaj ne smemo voliti strank sedanje vlade. To je namreč edina možnost, da se cinizem, povezan z odkritim goljufanjem Slovencev pri razprodaji “državne srebrnine”, konča. Vlado morajo prevzeti tisti, ki “našega morja” in ostale “državne srebrnine” ne bodo razprodali za lastne provizije. Pod krinko govorjenja o “gospodarskem sodelovanju”. In o “strateških lastnikih”. O katerih smo se že naučili, kako strateški so. Strateški za lastne profite. Za provizije. Za dobrobit Slovencev in Slovenk pa jim ni mar.

NAROČI SE
#nacionalni interes #lastništvo #turizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke