Kolumne

Naša vlada ni na strani Izraela zato, ker bi bila pravična in poštena.

24.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Nič je ne bi stalo, če bi v izraelsko-palestinskem obstreljevanju kot ponavadi zavzela tih in nevtralen, sredinski položaj.

Ni presenetljivo, da je vlada — po vzoru Avstrije in Češke — ob izbruhu zadnjih sovražnosti med Gazo in Tel Avivom na svoje pročelje izobesila izraelsko zastavo v znak podpore Izraelu. Slovenija ne priznava Palestine kot samostojne, neodvisne države in je tudi ni na tem vlaku devetih držav članic EU, ki jo priznavajo. Pa tudi Hamas velja v Uniji do nadaljnega za teroristično organizacijo.

Pa vendar je bila ta gesta nenavadna. Zakaj in od kdaj se pregovorno previdna, zadržana Slovenija demonstrativno postavlja na določeno stran v težko rešljivih ali nerešljivih mednarodnih konfliktih?

Odkar imamo Janševo vlado in temu primerno zunanjepolitično usmeritev, kakopak.

Kefija

Tisti v desničarskem trendu bi dandanes rekli, da so nas nekoč — ali morda celo od nekdaj — načrtno indoktrinirali v zunanjepolitičnem prepričanju, da je Izrael samopašna militaristična država.

Averzija ali vsaj skepsa do Izraela je bila tako rekoč osebna in intimna stvar. Izraelske...

“Sam sicer ne bi nosil kefije, ker se mi le zdi premočen fashion statement, jo pa sprejemam kot legitimen element urbane zahodne kulture.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE