Kolumne

Naš lokalni junak. Naš vaški posebnež. Naš Srač.

23.8.2022 / 06:05 Komentiraj
Poln modrosti, ki se jih sam nikoli ni držal, je pa imel navado reči: "Ne glej me, kaj delam, ampak poslušaj, kaj govorim."

Vsaka vas mora imeti gostilno in cerkev — in vaškega posebneža. Ponavadi gre za dobrodušnega lokalnega pijančka, ki ga vsi poznajo in ki po obnašanju odstopa od drugih. Vižmarje niso nobena izjema. Okej, nimamo cerkve, ki je v bližnjem Šentvidu, vendar je glas o našem Sraču — kot je bil vzdevek dotičnega — segal tudi do tja in še naprej. Vse do Dravelj.

Srač je bil znan po svojih originalnih enovrstičnicah. Ni pripovedoval zlajnanih vicev o Muju in Hasu. Ne, Srač je imel dovolj svojih idej v rokavu in jih je ljudjem serviral vsak dan. Recimo tisto, ko je zjutraj prišel v bife — brez denarja, kakopak — in poiskal svojo žrtev: nekoga, ki je srebal kavo in si že po njegovih oblačilih lahko sklepal, da se mu mudi v službo in da ne bo pil alkohola tako zgodaj. "Ej, Jaro, a boš kaj spil?" Odgovor je seveda bil, da ne. "No, zdaj pa ti mene vprašaj."

Dober spomin

Srač je bil že dolga leta brez službe. Vsako je izgubil zaradi alkoholizma. Zadnja leta je samo...

”Nekoč je stavil: on da en mesec ne bo pil, ta drugi pa ne bo kadil. Potem se je izogibal našemu bifeju in hodil v Šentvid, da ga ne bi videli, da pije.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE