Kolumne

Napredek znanosti in tehnike: Vinilke, cedeji, iPodi … — vinilke

19.10.2021 / 06:05 Komentiraj
Tisti, ki ste rojeni po letu 1980, si težko predstavljate, kako se je včasih konzumirala glasba. Pravzaprav si sploh ne morete.

Ne bom trdil, da je bilo konzumiranje glasbe nekoč lažje. Ravno obratno, bilo je veliko težje, ampak slajše. Danes na dan izida novega albuma tebi ljubega izvajalca odpreš eno od glasbenih aplikacij — recimo Deezer — in že poslušaš iz topline svoje postelje.

Praktično? Da. Vznemirljivo? Ne. Romantično? Ne.

V naših časih si moral vstati, se obleči in oditi v mesto. Če je šlo za kak posebej težko pričakovan album — ker nikoli nisi vedel, koliko izvodov so natisnili pri Jugotonu, Suzy, PGP RTB ali kateri od drugih jugoslovanskih založb in koliko so jih poslali v Slovenijo, si se pač že nekaj ur pred odprtjem trgovine postavil v vrsto. Nekako tako kot danes za novi iPhone.

Praznik

Ko si prišel do tako želenega artikla, si si ga potem stiskal k prsim in čakal mestni avtobus. Šofer je vozil, kot da prevaža krompir. Mislil si samo na to, da se plošča ne bi poškodovala. Če je prehitro zavrl, si lahko padel po tleh, ampak ena roka je ostala v zraku — tista,...

“Potem si vzel ploščo iz ovitka. Že dan pred nakupom si si brižno pristrigel nohte na rokah. En sam nepreviden poteg z nohtom po površini bi lahko bil usoden.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE