Kolumne

Napol pečena demokracija populizma in “uravnoteženih” medijev

2.4.2021 / 07:10 Komentiraj
Populizem ustvarja vtis, da je odnos med liberalno in neliberalno demokracijo spopad med levico in desnico. Kruta pomota.

Ko so tri dni po padcu Berlinskega zidu v oddajo francoskega radia povabili dolgoletnega generalnega sekretarja Francoske komunistične partije (PCF) Georgesa Marchaisa, je ta ocenil, da je bila bilanca vzhodnoevropske izkušnje s socializmom “globalno pozitivna”. Z oceno tovariša Francoza se verjetno ne bi strinjal marsikateri prebivalec iz držav, v katerih smo morali to “globalno pozitivnost” prenašati na svoji koži.

Georgesa Marchaisa danes ni več med nami, pa tudi francoskih komunistov je vse manj. PCF je prenehal obstajati kot resna politična sila. Precejšen del podpornikov med delavskim razredom jim je prevzela skrajna desnica, predvsem politična stranka, prej znana pod imenom Nacionalna fronta, zdaj pa kot Nacionalni zbor.

In če bi danes v studio povabili krušno mater bivših Georgesovih ovčic, da oceni bilanco treh desetletij vzhodnoevropske izkušnje z demokracijo, bi bila Marine Le Pen verjetno navdušena nad ihto, s katero od prejšnje avtoritarnosti...

“Po tridesetih letih demokratične izkušnje je politika na slabem glasu. Ta degradacija ugleda politike kot procesa in kot poklica bi nas morala skrbeti.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE