Kolumne

Najpomembnejša lubrikanta manipulacije sta neumnost in neznanje

3.7.2019 / 06:08 Komentiraj
Kompromis ni vedno modrost. V konfliktu med strpnostjo in nestrpnostjo, resnico in neresnico je sredina zmaga sovraštva.

Ena od stvari, ki mi v okviru službenih obveznosti vzamejo kar precej časa, je prepričevanje politikov in uradnikov o pomembnosti znanja in izobraževanja za normalno delovanje demokracije. Eni se s tem strinjajo, drugi mi bolj odsotno prikimavajo in me trepljajo po ramenih. Ne kličite nas, bomo mi poklicali vas.

Za te druge sem spremenil pristop in argumente postavil na glavo. Ne govorim več o tem, zakaj je izobraževanje pomembno za demokracijo, ampak o razlogih, zakaj so neznanje, neumnost in alternativna dejstva tako priljubljena pri populistih in avtokratih.

Objektivno gledano, biti avtokrat je naporen in samoten poklic. Pravih prijateljev imaš malo, mnogi samo čakajo na priložnost, da ti zasadijo nož v hrbet in te zamenjajo na prestolu.

Takšna osamljenost prinaša tudi povsem praktične zagate pri vodenju države in ohranjanju oblasti, ki jih avtokrati rešujejo na tri načine.

Reševanje praktičnih zagat

Prvi način je korupcija.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE