Kulumne
#desnica #Janša #Srebrenica
Najpogumnejši evropski borec proti komunizmu gre po kolenih v Srebrenico
Logo 14.07.2020 / 06.10

Ni nam pomoči. Nismo preživeli komunizma. In sploh se nismo smejali. Komunizem je še tu. Pa čeprav samo ta sfiženi od Janše.

»Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana.« — Aleksandar Vučić, 20. julja 1995 v Narodni skupštini, ko je NATO bombardiral Republiko Srpsko zaradi Srebrenice. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Janša dela na tem, da ga bodo imeli poln kufer celo tisti, ki v obstoječi opozicji ne vidijo alternative.
Njegova pripomba ob obletnici masakra v Srebrenici je že taka, da bi celo najbolj racionalen in preudaren človek — ob prvi priliki — raje volil kogarkoli. Da le ne bi zmagal kapitalec Janša.

»Srebrenice 1995 ne bi bilo, če bi OZN komunistične genocide obsodil[a] enako kot holokavst. Ker se to kljub večjemu številu pomorjenih ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije.«

Da javno objaviš kaj takega, ni dovolj, da si »najpogumnejši evropski borec proti komunizmu«, kot se ti dobrikajo prijatelji, ali kratko-malo antikomunistični kreten, kot te sesuvajo sovražniki.

Dezinhibiran in brez empatije

Da javno objaviš kaj takega, moraš biti tudi popolnoma dezinhibiran in brez vsake empatije. Brez sočutja, brez srca. Da si upaš to reči. Da si upaš pokazati kamen v prsih. Da si upaš provocirati tako rekoč ves svet. Vse normalne. Da ne omenjam tistih, ki so v genocidu izgubili svojce. Da pričakuješ, da te bodo vsi skupaj razumeli. Da nisi mislil v nič devati žrtev. Da je to seveda bil strašen zločin, ampak resnici da je treba pogledati v oči.

»Pa vi bombardujte. Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana. Pa da vidimo, sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom.«

To samo mimogrede. Da boste vedeli, da zna tudi Janša odpuščati ali celo pozabljati. Če mu paše. Če mu ne paše, pa ne.

Kaj ima s tem opraviti komunizem?

Janša je še rekel:

»Genocid v Srebrenici 1995 je zasnovalo zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo (in ne v kaki nacionalistični verski šoli). Oficirje in generale JLA so učili, da je temeljni cilj oboroženega boja likvidacija nasprotnika. Mladić in njegovi so produkt te šole.«

Resno: kaj ima s tem opraviti komunizem?
Za nevtraliziranje mednacionalnih konfliktov — zlasti med Srbi, Hrvati, Bošnjaki — je bil komunizem cela desetletja kar dober, to je že treba priznati. Če komunizem kaj ni bil, ni bil nacionalističen. Bil je internacionalističen. To mu desničarji in nacionalisti še danes očitajo.
Komunizem je imel druge hibe, ki so pozneje še tem bolj udarile na dan. Eskalirale pa so zato, ker komunizma ni več bilo, in potem, ko ga več ni bilo. Zlasti na etničnem področju. Ko je nacionalizem postal prevladujoča jugoslovanska ideologija pred razpadom in po njem. Zlasti v osrednjih delih bivše Jugoslavije.
V Sloveniji nacionalizma nikoli ni bilo. Niti ob osamosvojitvi. Razen posameznih ekscesov. To mi je bilo vedno ful všeč, da nismo nacionalisti. Zato pa mi zadnje čase gre tem bolj na živce, da ga desničarji forsirajo in reklamirajo.

OZN in SFRJ

Še enkrat: kaj ima s tem opraviti komunizem?
Za pokol v Srebrenici tudi niso bili krivi pasivni nizozemski pripadniki modrih čelad. Čeprav je po objavi poročila leta 2002 o vlogi tako imenovanega Dutchbata v Srebrenici odstopila nizozemska vlada. Ki ni bila komunistična — pa je vseeno prevzela odgovornost za moralno blamago.
Še enkrat: kaj ima s tem opraviti komunizem?
Janša očita OZN, da nikoli ni obsodila pobojev domobrancev v Kočevskem Rogu. Če se je Rog dogajal še pred poletjem 1945 in če je vsaj Kocbek za to vedel še pred jesenjo 1945, bi lahko kaj spravili skozi do 25. oktobra 1945, ko je bila OZN ustanovljena. Aja, prvo resolucijo so sprejeli šele leta 1946.

Moralna pravica

Janša tudi ne razume — no, noče razumeti, ker si jemlje moralno pravico do nerazumevanja —, da OZN nikoli ni obsodila ničesar, kar bi lahko imela na vesti JLA. Ali kdorkoli drug v Jugoslaviji.
Seveda ne. In le zakaj bi? V povojni Jugoslaviji — razen tik po vojni — ni bilo tako množičnih pobojev civilistov, niti niso oporečnikov tako množično zapirali ali internirali, da bi se OZN pač zdelo vredno tako ali drugače vsaj pro forma in retorično posredovati.
Jugoslavijo so pustili pri miru in bi jo v vsakem primeru pustili pri miru. Glede na to, da je bila socialistična, je zgledala kolikor-toliko svobodna. Bila je dobrodošel nevtralni, kao nevtralni jeziček na tehtnici hladne vojne in pozneje kot neuvrščena država.
Jugoslavijo so vsi imeli radi. Ne samo Jugoslovani. No, razen onih naših iz Argentine. Jugoslavija je bila simpatična. Ali vsaj strateško koristna.
Ampak povejte to antikomunistu à la Janša, pa jo boste dobili z genocidom po betici.
In da si potem še drznete zgražati na deseto obletnico njegovega bluzenja o padcu Berlinskega zidu, ki ga njegovi ritolizni mediji pridno ponatiskujejo ob jubileju?
Ni nam pomoči. Ne, nismo preživeli komunizma. Komunizem je še tu. Pa čeprav samo ta sfiženi od Janeza Janše. In prav nič nam ni do smeha.

NAROČI SE
#desnica #Janša #Srebrenica
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke