Kolumne

Naj živi svoboda!

26.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Omalovaževanje antifašizma je groba žalitev za tiste, ki so v imenu krščanskih vrednot postavili temelje demokratične Evrope.

“In kaj počne nemški narod? Nič ne vidi, nič ne sliši. Slepo sledi svojim zapeljevalcem do uničenja. Zmaga za vsako ceno, to so zapisali na svojo zastavo. Boril se bom do zadnjega, pravi Hitler, toda vojna je že izgubljena … Svoboda govora, svoboda veroizpovedi, zaščita posameznega državljana pred kapricami kriminalnih, nasilnih držav — to so osnove nove Evrope.”

Zgornje besede so odlomek z enega od šestih letakov, ki so jih v prvih letih 2. svetovne vojne naskrivaj delili študentje univerze v Münchnu, zbrani v protinacistični skupini Bela vrtnica. Na fasado zgradbe bavarske vlade so napisali grafita “Dol s Hitlerjem” in “Hitler — množični morilec”.

Osemnajstega februarja 1943 sta enaindvajsetletna študentka biologije in filozofije Sophie Scholl in njen tri leta starejši brat Hans, študent medicine, skupaj z drugimi člani Bele vrtnice v glavno zgradbo univerze prinesla kovček, poln letakov. Večino so jih pustili na hodnikih, da bi jih vzeli...

“V odporu je sodelovalo tudi nekaj komunističnih skupin kot Rdeči orkester, toda največji vpliv sta imela del katoliške in protestantske cerkve.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE