Kolumne

Na drugi strani jogurtne polarizacije: Več nacije, več nacijev

5.1.2022 / 05:05 Komentiraj
Zgodovinska paradigma desnega populizma temelji na pravljici o vrnitvi v dobre stare “suverene” čase, ki jih nikoli ni bilo.

Pogosto imam občutek, da se preteklosti odrekamo, je ne maramo ali pa nam je zaradi nje nerodno. Zato si pogosto izmišljamo zgodbice o tem, kar je bilo, ker verjamemo, da nam bo tako lažje živeti s tistim, kar je. Skozi emotivno, ideološko ali manipulativno prizmo si ustvarjamo zgodovino à la carte. Po želji in potrebi si izbiramo bajke in povesti o lastni preteklosti. Zgodovinske fikcije o časih, ki jih nikoli ni bilo ali pa niso bili takšni, kot trdimo, da so bili.

Del levice, recimo, je zelo občutljiv na desne opise življenja v bivši skupni državi, pod prejšnjim režimom. Te obtožbe niso vedno najbolj natančne in pogosto zapadajo v absurdno opisovanje tegob, ki jih nikoli ni bilo. Recimo pomanjkanje sadnega jogurta. Fact check. Sadni jogurt smo v Jugoslaviji imeli in bil je dostopen vsakomur. Vem, ker ga že takrat nisem maral.

To je bila država …

Ampak ves sadni jogurt tega sveta ne more spremeniti dejstva, da prejšnji režim ni bil svoboden. Porumenele...

”Zgodbice zgodbice o proletarskem raju v primerjavi z izkoriščanjem delavskega razreda na kapitalističnem zahodu so zavajajoče. Socializma je bilo v Skandinaviji več kot pri nas. Mi smo imeli predvsem parole.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE