Kolumne

Muzej osamosvojitve od Tita do Janše, od Franca Jožefa do Nataše Pirc Musar

15.11.2022 / 05:15 Komentiraj
Radi imamo svojo domovino (for better, for worse). Tako kot tisti, ki verjamejo v boga, a se ne plazijo po kolenih na Brezje.

Moj praktični odgovor glede tega nesrečnega Muzeja slovenske osamosvojitve je konkreten: MSO ja, a pod pogojem, da ne bi bil tak, kot si ga predstavljajo zateženi domoljubni desničarji — ampak tak, kot si ga predstavljajo nonšalantni, do patriotskih čustev indiferentni levičarji.

Problem je namreč dvojen: konservativci po eni strani ne razumejo, da znaten, verjetno večinski del ljudi ne čuti potrebe po izražanju svojih patriotskih, domovinskih čustev, vsaj ne na vsakem koraku in zelo naglas — da pa obenem to nikakor ne pomeni, da so zato veleizdajalci, renegati in prodane duše ali kaj šele manjvredni in nevredni državljani.

Intimna opcija

Desničarji naj že enkrat nehajo masturbirati na intimno opcijo samostojne Slovenije in nam dajo mir. Nehajte nas žaliti, da ne premoremo patriotizma, in to dokazovati s tem, da našega molčečega, latentnega, po potrebi protokolarno oportunitetno eksplicitnega patriotizma pač ne opazite. Tudi mi imamo radi svojo domovino —...

”To bi bil muzej, ki bi bil koncipiran in postavljen po meri prvorazrednih, rojenih na asfaltu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE