Kolumne

Moteči, nevarni, prepovedani: Demokracija umira na obroke

13.4.2022 / 06:05 Komentiraj
Ko vrednote liberalne demokracije niso več predmet družbenega konsenza, ampak v očeh populistov samo ena od političnih opcij.

Zavezanost demokratičnim vrednotam se odraža tudi v odnosu do civilne družbe. Brez nje ni demokracije. Zato je pravica do združevanja zaščitena v 11. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah. Zato je mogoče to pravico omejevati le pod zelo strogimi in ozko določenimi pogoji. Dejstva, da gre civilna družba oblásti pogosto na jetra, ni na seznamu izjem, ki bi omogočale ukrepanje proti njej. S tem ima vse več oblastnikov v Evropi vse več težav.

Začetnik trenda je bil — kdo pa drug — ruski predsednik Putin. Na valentinovo leta 2013 je Vladimir Vladimirovič v nagovoru predstavnikom ruskih obveščevalnih služb aktiviral nekaj mesecev prej sprejeti zakon o “tujih agentih”. “Vsakršno neposredno ali posredno vmešavanje v notranje zadeve Ruske federacije s strani tujih agentov je nesprejemljivo,” je na praznik zaljubljenih položil na srca zbranih domačih agentov.

“Smert shpionam”, kot bi rekel Ian Fleming.

“Tuji agenti”

Od tistega dne so bile...

”Civilne družbe in nevladnih organizacij ni več. So le še tuji agenti in državni sovražniki. Krog je sklenjen. Ni več demokracije. Ni več svobode.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE