Kulumne
#vlada
Mostovi (Hidak) med eno in drugo Slovenijo
Logo 16.08.2020 / 06.10

Kot da živimo v dveh Slovenijah. V prvi vse super, v drugi vse narobe. V eni premiera obožujejo, v drugi velja za sociopata.

Hinko Smrekar: Indija Koromandija (1942).

Pri nas je tako, kot da živimo v dveh Slovenijah. V prvi gre vse po načrtih. Vlada dela super in nasploh opravlja prečudovito delo. Na ključna mesta je postavila najboljše ljudi. Ti nas bodo uspešno peljali do konca svojega mandata in morda še dlje. 
Vlada nas tudi varuje pred korono. Hitro in učinkovito je kupila vrsto zaščitnih sredstev in aparatur za ohranjanje življenj državljanov. Ministri skrbijo tudi drug za drugega. Če eden od njih zaradi nekih čudnih nerodnosti pri obrambi drugega ministra nepreklicno odstopi, to sicer vzamejo na znanje, toda lojalni in nenadomestljivi odstopljeni minister deluje nemoteno naprej. Še več! Da bi dokazal svojo odločnost pri raziskovanju nekaterih bolečih grehov iz preteklosti, naroči prvemu policaju, naj opravi revizijo teh primerov. Nič hudega, če so bili že pravnomočno zaključeni. Morda pa le niso vsi opravili svojega dela tako, kot bi ga morali — ali kot bi si želela ta vlada. Stališča pravnikov v tej Sloveniji glede tega so, da gre za povsem zakonit zahtevek.

Sanjska deželica!

No, ta vlada zagotavlja tudi premostitvena sredstva za ljudi, ki nimajo dela in so doma na čakanju. Malo je pomagala celo študentom in celo samostojnim podjetnikom. Z vavčerji se je lotila uspešnega reševanja domačega turizma. S predlogom novega medijskega zakona želi zagotoviti večjo pluralnost in uravnoteženost medijskega poročanja in finančno okrepiti medije »posebnega pomena«. Nikakor pa ne želi uničiti RTV Slovenija.
Na področju mednarodne politike krepi odnose s sosedami. Še posebej z Madžarsko, s katero smo tako ali tako nekoč živeli skupaj v Avstro-Ogrski in nas zato z njo marsikaj povezuje.

Enkrat tako, drugič drugače

V drugi Sloveniji pa gre očitno vse narobe. Vlada je najprej in čez noč zamenjala ključne kadre z lojalnimi nesposobneži. Menjav je bilo od takrat že toliko, da ji teh političnih mašil počasi že zmanjkuje. Pri komuniciranju v zvezi s korona virusom ji je sprva zdrsavalo na celi črti. Govorili so eno, delali pa drugo. Navodila so bila zdaj takšna, čez par minut in z drugim govorcem pa drugačna.
Državljane je na novo zadolžila za kakih 5 milijard evrov. Dolgove bo moralo vračati še nekaj generacij otrok in vnukov. Pa prav na mlade je pri uveljavljanju protikoronskih zakonov in ukrepov vlada najbolj pozabila.
Podjetja v tej Sloveniji v teh istih zakonih iščejo luknje. Recimo za to, da vlečejo sredstva za delavce, ki naj bi bili zaradi pomanjkanja dela doma, v resnici pa delajo.
Nakup zaščitne opreme v tej drugi Sloveniji je bil nacionalna kraja, ki je napolnila žepov cele vrste prijateljskih in družinskih podpornikov vlade. Ena sama goljufija brez primere. Odstopljeni minister po mnenju pravnih strokovnjakov v tej Sloveniji protizakonito nalaga prvemu policaju revizijo zaključenih primerov. Tu so tudi kritični do nove politične drže, ki Slovenijo usmerja proč od čvrstih, osrednjih, močnih EU držav in se lepi na višegrajsko skupino.

Počep

Ta Slovenija organsko ne prenaša Madžarov. Ne pri lastništvu slovenskih medijev ne v Luki Koper. Nikjer. Predlog novega medijskega zakona je za to Slovenijo nesprejemljiv, saj da je zvito namenjen podpori vladnim trobilom. Z vavčerji se bodo obogatili samo nekateri kraji, večina bo dobila samo drobiž. Obenem pa velik del Slovencev svojih vavčerjev niti ne bo porabil. Kljub temu pa bo vlada ponosno razglašala, da je za ohranitev slovenskega turizma namenila 350 milijonov evrov. Tako kot je že razglašala, da je prvi protikoronski zakon težak 3 milijarde, v resnici pa je na koncu seštevek pokazal samo slabo milijardo.
Pravkar podpisani memorandum o 5G je prehiter počep pred veliko ZDA in ameriško ekonomsko vojno s Kitajci, v katero smo se popolnoma po nepotrebnem zapletli. V delu vlade ni videti dolgoročnih strateških potez. Gre samo za reševanje aktualnih problemov.
Predsednik vlade je za Slovence iz te druge Slovenije narcisoidni sociopat. Človek, ki goji grandiozno občutenje lastne pomembnosti. Občutljiv na kritiko. Brez empatije, aroganten, vzvišen, žaljiv, manipulativen. Slovenci iz te Slovenije se zbirajo ob petkih, da bi izrazili svoje nestrinjanje s to vlado. Dežela da je v razsulu.
Išče se graditelj mostov. Trdnih in zanesljivih mostov. Mudi se. Zelo se mudi.

NAROČI SE
#vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke