Kolumne

Moške v vojsko, ženske za štedilnik? Zato še vedno potrebujemo 8. marec!

9.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Ker je opomnik pred neumnostjo, obsojanjem, etiketiranjem. Pogosto pod krinko dobronamerne obrambe tradicionalnih vrednot.

Nikoli se nisem posebno trudil, da bi ženskam pridržal vrata. Če lahko lopnejo po nosu mene, pa naj še njo. Nihče ni rekel, da je enakopravnost vedno prijetna. Karikiram, jasno, a nikoli se nisem trudil vrat pridržati nekomu samo zato, ker je ženska. Pridržim jih, ker je vljudno. Gentlemanstvo je pogosto samo osladen izgovor za podcenjevanje — kar ženske, v zameno za nekaj laskanja, tiho sprejemajo.

Klinc pa tako gentlemanstvo, če ji potem daš nižjo plačo in jo sprašuješ, ali res namerava že letos zanositi, ali v avtu podcenjujoče rohniš, da je pred tabo na cesti še ena baba za volanom. Klinc pa taka emancipacija, če si ženska niti vrat ne zna odpreti sama. Enakopravnost samo takrat, ko ti paše, ni enakopravnost.

Zora spolne zmedenosti

Pripadam generaciji, ki se je rodila ob zori spolne zmedenosti novega tisočletja. Bil sem rojen sredi osemdesetih, odrasel pa v tranzicijskih devetdesetih, ko so na rejverskih paradah ljubezni v Berlinu

»Nikoli se nisem posebno trudil, da bi ženskam pridržal vrata. Ne samo zato, ker je ženska. Pridržim jih, ker je vljudno. Nihče ni rekel, da je enakopravnost vedno prijetna.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE