Kolumne

Morda pa so te olimpijske igre res svetilnik, ki ga rabimo …

24.7.2021 / 06:10 Komentiraj
Včerajšnja otvoritvena slovesnost v Tokiu je govorila o tem, česar nam v današnji družbi najbolj primanjkuje — solidarnosti.

Letošnje, pravzaprav lanske poletne olimpijske igre v Tokiu so vredne posebne pozornosti. Glede na japonsko pragmatičnost in racionalnost je bilo mogoče previdevati, da jih pred koncem pandemije ne bodo izpeljali. Pa vendar so se kljub glasnemu nasprotovanju mnogih Japoncev odločili, da jih z enoletnim zamikom realizirajo. 

Olimpijske igre odražajo duha časa, v katerem se dogajajo. V preteklosti so odpadle samo dvakrat — zaradi 1. in 2. svetovne vojne. Letošnja otvoritev je izhajala iz ciljev, ki si jih družba v tem času postavlja. Tako so se v mimohodu reprezentanc predstavili tudi športniki, ki ne pripadajo nobeni državi — bili so namreč begunci. Tokrat se je reprezentanca begunskih športnikov predstavila drugič, prvič že pred petimi leti v Riu.

Solidarnost

Poudarek letošnje otvoritvene slovesnosti je bil tudi na družbenem vključevanju vseh družbenih skupin, od invalidov do otrok. Precej veliko vlogo prostovoljcev in zdravstvenih delavcev v otvoritveni...

Pravkar prižgan olimpijski ogenj in ognjmet nad olimpijskim stadionom v Tokiu, ob včerajšnji otvoritvi Olimpijskih iger 2020. — [Joe Giddens/EPA]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE