Kolumne

Moramo se pogovoriti o vrednotah

2.8.2022 / 06:15 Komentiraj
Prilaščanje koncepta človekovih pravic olajšuje delo tistim, ki imajo demokratične vrednote za imperialistični nateg Zahoda.

Decembra 2010 se je 26-letni ulični prodajalec Tarek al Mohamed Bouazizi v tunizijskem mestu Ben Arous iz protesta proti skorumpiranosti lokalnih oblasti polil z bencinom in zažgal. Njegova smrt je sprožila Arabsko pomlad, protivladne proteste in vstaje, ki so se razširile v velik del arabsko govorečih držav.

Kako se je končalo, vemo. V Tuniziji, edini državi, v kateri je prišlo do tranzicije v ustavno demokracijo, predsednik Kais Saied z reformo ustave vso oblast združuje v svojih rokah. Drugje se je končalo še slabše in še bolj krvavo. A v tistem prvem obdobju je Arabska pomlad prinašala upanje o drugačni, svobodnejši družbi v tem delu sveta. Z vseh koncev so prihajala sporočila podpore, solidarnosti in pomoč.

Med prvimi se je odzval tudi Svet Evrope. Ne samo zato, ker je šlo za dogajanje v evropski soseščini, ampak predvsem, ker se je v arabski pomladi kazala želja po družbenih spremembah na temelju vrednot, za katere si prizadeva tudi ta najstarejša...

”Prilaščanje koncepta človekovih pravic olajšuje delo tistim, ki imajo demokratične vrednote za imperialistični nateg Zahoda.” — [Fotografija: EPA]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE