Kolumne

Moralni petelini iz sosednje ulice od Fotopuba do Akvarija

12.9.2022 / 06:10 Komentiraj
Dežurni moralisti mislijo, da smo družba psihopatov, ker se je to in to zgodilo in se bo še kdaj. Ne, pa nismo. To nas žali.

Skoraj istočasno, kot se je prejšnjo nedeljo ponoči tisti psihopat pri Akvariju v mariborskem Mestnem parku brutalno izživljal nad žrtvijo, so dežurni moralisti že začeli obsojati to dekadentno družbo, ki ne zna preprečiti, da bi se take strahote dogajale.

Seveda je to razumljivo. Moralno zgražanje nad storilci oz. osumljenci in sočustvovanje z žrtvami je nekaj najbolj normalnega na svetu in po svoje dokazujejo, da kot družba še nismo povsem otopeli.

Toda te naše reakcije ob takih dogodkih po drugi strani tudi kažejo, kako zelo smo se ob izrednih, nepričakovanih, pretresljivih, zaskrbljujočih dogodkih navadili posploševati, poenostavljati in moralno peteliniti.

Indignacija

Naša indignacija nad družbenimi deviacijami je po svoje res način ohranjanja družbene normalnosti kot neformalnega, zakonom paralelnega sistema norm in mej dovoljenega. Po drugi strani pa to kaže, kako preprosto se nam danes zdi reševanje družbenih problemov. Samo dovolj glasno in enoglasno...

”Nikakor nočem ljudem odrekati pravice do sočutja. To je lepo in človeško. Odrekam jim samo pravico do posploševanja.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE