Kolofon
#Fokuspokus
Mojih 12 + 1 the best of tekstov leta 2019 na Fokuspokusu
Logo 31.12.2019 / 15.33

Nazadnje sem se odločil za kronološki izbor po mesecih plus bonus. To je namesto voščila. Iz previdnosti raje ne bom.

Tukajle je dvanajst, trinajst mojih tekstov iz letošnjega leta.

Tukajle je dvanajst, trinajst mojih tekstov iz letošnjega leta. Sprva nisem bil ziher, ali naj izberem nekakšen the best of me ali pa naj zastavim kriterije tematsko. Nazadnje sem se odločil za kronološko varianto plus enega eskcentričnega.

FP 2019

1. (9.1.): Tanja Fajon rabi resno lekcijo | Zakaj pravoslavcem voščiš božič, katolikom pa ne? Zakaj “balkanskim” prijateljem ja, slovenskim, svojim rojakom pa ne?

Letošnje desničarske pritožbe, da se levičarji v svojih decembrskih voščilih izogibajo omembi »veselega božiča« in »srečnega novega leta« in oboje raje nadomeščajo z nevtralnimi, politično korektnimi »prazniki«, se mi zdi precej smešna. Najbolj smešno pa je, da levičarji — ali vsaj politični korektneži, namenoma, iz previdnosti — to res počnejo. A lanski lapsus Tanje Fajon je pramati tega evfemiziranja. Pa še notoričen odraz kulturne hegemonije.

2. (15.2.): Kastriran politik na kleptomanskem pohodu | Afera sendvič: zgodba o moralni kastraciji politikov, politični ošabnosti javnosti, medijev. Čutite zadoščenje? Jaz ne.

Še po desetih mesecih (mi) ni jasno, zakaj je odstopil ta lačni poslanec. Verjetno ni šlo za moralo, ampak se preprosto ni dobro počutil v tej službi. Vsekakor eden najbolj smešnih in brezpredmetnih političnih incidentov leta. 

3. (8.3.): Andrej Šiško in njegova banda: Resničnostni šov ali fake news? Oboje! | Štajerska varda je samo smešen, a strašljiv prispevek k slovenski blaznosti. Ampak kaj ima s tem sploh opraviti sodišče?

Moj uvodni odstavek o ceremoniji, ki so jo Šišku pred sodiščem pripravili njegovi privrženci, je antološki. No, v nekem drugem tekstu sem napisal, da je Brščič samo »Šiško v kravati«, »kao bolj parketno kultiviran salonski ekstremist«. Še bolje pa bi bilo obratno: da je Šiško v bistvu Brščič minus lifestyle snob plus fizkultura.

4. (24.4.): Vrnitev, ne priključitev Primorske. Antifašist mora biti slovnični fašist. | Še posebej, če je Slovenec; če se piše Nemec; če poravnava stare račune z Lahi — in če je brez čuta za jezikovne finese.

Ta Nemčev predlog je bila ena večjih levičarskih bizarnosti letošnjega leta. (Še bolj kot lanski Matićev o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ. Pa zapomnite si tole: »Antifašist mora biti slovnični fašist!« 

5. (7.5.): Nekoč je živela svojat v pismih bralcev. Danes pa na internetu živi drhal. | Bravo, Bošti! Ja, drhal je konkurenca novinarjem, ne gradbenim informatikom. Imeti mnenje pomeni spoznati se na nekaj.

Nikoli se ne bom navadil na to internetno komentatorsko drhal. Nikoli se ne bom s tem sprijaznil. In ravno zato se mi je zdela izjava Boštjana Videmška tako dragocena: ker si je upal to povedati v Odmevih. Ker televizija v živo je pa le televizija v živo. V PP-29 v Delovi Sobotni tega itak ne bi objavili.

6. (7.6.): Afera sekret: Pred uporabo veceja se posvetujte s čistilko ali feministko! | Uniseks WC? So what? Les femmes savantes so tako smešne, da so postale ena od premium tarč medijskega senzacionalizma.

To je to: »Radikalne feministke prišle po vas — in to direktno na vece.« Še več: »Iz mušjega kakca ni treba delati slonjega dreka!« In če vam ta dva stavka nič (pametnega) ne povesta, potem hitro in iskreno odgovorite na vprašanji, zastavljeni v vece anketi v tem tekstu. 

7. (4.7.): S sprejem nad spomenike za svobodo govora junaško naprej! | V čem je razlika med verbalnim bruhanjem po partizanski in komunistični preteklosti in grafitiranjem spomenikov? Ni je.

To v podnaslovu je sicer res. Je pa tudi res, da je intervencija na Kidričev kip, ki so ga do kolen pomalali z rdečo barvo, še kar posrečena. Pa še to: ravno danes berem o »vandalih«, ki da so lesenemu Trumpu Toma Schlegla v Selah pri Kamniku pod nos dorisali hitlerjanske brke. Protestiram! To nikakor ni (bil) vandalizem.

8. (8.8.): Zobec na Višarjah: Problem narekovajev v medijih ni problem v narekovajih | Čudež predmoderne besede »oblastnik«. »Babica, zakaj tako čudno govoriš?« — »Zato, da me boš bolje slišala in razumela.«

Problem narekovajev v pisni slovenščini je zelo kompliciran. Skoraj nihče jih ne zna uporabljat. Tudi če ne gre za politiko. Čeprav ponavadi gre za politiko.

9. (30.9.): Spoznavanje nraví in družbe: Zmaji, zombiji, pošasti, velikani, vampirji … | Nekdo mora biti kriv. Pa čeprav strici iz ozadja. Neka razlaga mora biti. Tudi če ne razumeš. Primer Pogačnik/Radonjić.

Tema stricev iz ozadja — domnevnih stricev iz ozadja — je slovenski družbenopolitični evergreen. Primer Pogačnik/Radonjić je samo ena od njenih updatanih personifikacij. 

10. (12.10.): Slovenski rumeni telovniki so rumeno-modri telovniki SDS | Janša je dokazal, da ostaja kolovodja desnice. In da si oni, ki so mu tam zig-hajlali, takega kolovodjo tudi zaslužijo.

Slovenski Gilets jaunes. S to razliko, da nekateri sedijo v parlamentu in si potihem želijo, da bi bili vedno v opoziciji.  

11. (26.11.): Belokranjci, migranti, posilstva: Ključi na havbi 27 let starega golfa | Človeška, celo sočutna misel, kako si je dekle upalo pripeljati migranta z žura v svojo izbo, je postala neizgovorljiva.

Včasih sem bil velik fan Camille Paglia. (Pa saj sem še.) Prebral sem vse od nje. Enkrat sem bil celo v Londonu na njenem predavanju. Teta Kamila mlati prazno paglio. Bila je en tak današnji Jordan B. Peterson, ampak bolj duhovita in izobražena.

12. (16.12.): Trubači v novem Betlehemu: Če ti pade čevapčič na tla, poberi ga in poljubi | Le zakaj bi Zoran Janković privabljal folk z dežele in iz predmestij s klasiko po izboru Primoža Lorenza kot pred 20 leti?

Ta tekst rabi PS: v drugi polovici decembra sme šel najmanj dvakrat (zvečer) čez Prešernov trg. S kolesom skozi gnečo med štanti. Priznati moram, da je fuk smrdelo. Ne po čevapih, ampak po olju, na katerem so pekli ali cvrli karkoli že. Grozno! Grozno! Moj namig opoziciji v mesnem svetu MOL, naj zašijejo Jankovića tako, da pošljejo inšpektorje preverjat higiensko ustreznost na štante z jedačo, se mi zazdel preroški.

13. (19.1.): Prešernova nagrada od 2020 tudi za plagiat | Möderndorfer: “Kobal si ne zasluži linča, temveč priznanje. Dovolj tega zgražanja!” Prešiček: “Izvirnost je precenjena.”

Ta tekst pa je za bonus. Ker je satiričen. Izmišljen. Fake news z prijaznim, pozitivnim namenom. Če bi imel čas, bi same take pisal. Pa še težje si je izmišljati resničnost kot pa jo opisovati.
NAROČI SE
#Fokuspokus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke