Kolumne

Moja mama Ozrenka

7.7.2021 / 06:05 Komentiraj
V vsakem človeku je vedno videla nekaj dobrega. V skoraj vsakem. A ta njena kvaliteta je zadnje čase vse bolj na preizkušnji.

Ozren je planina v severni Bosni, med Dobojem in Zavidovići. V njenem podnožju, v vasici Boljanić, se je avgusta 1943 rodila moja mama Julijana. “Prve dni je imela novorojena hčerkica nekoliko iznakaženo podolgovato glavico. Bila je zdrava in živahna. Vsi smo jo vzljubili,” je v svojih Spominih iz mojega življenja zapisal moj dedek Franček.

Po planini, pod katero je bila rojena, je mama dobila tudi drugo ime — Ozrenka. Razlog niso bile le naravne lepote njenega rojstnega kraja, temveč predvsem hvaležnost mojega dedka in babice do ljudi iz teh krajev. Ti so navkljub lastnemu pomanjkanju in vojnim tegobam naredili vse, da bi pomagali mladi družini, ki so jo Nemci izgnali iz Štajerske v Bosno.

V službi resnice

V tistih hvala bogu redkih, a intenzivnih priložnostih, ko se mediji v službi resnice ukvarjajo z mojo biografijo, krivdo za mojo karakterno in svetovnonazorsko sprevrženost največkrat pripisujejo mojemu pokojnemu očetu. Toda čeprav oče ni bil brez masla...

“Na tistem prvem velikem potovanju je mama na nas prenesla svojo strast do odkrivanja sveta.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE