Kolumne

Moj ata, socialistični kulak. Druga generacija pa vse zajebe …

22.3.2022 / 05:05 Komentiraj
Če bi bila ščipalka krokodilček hit po vsej Evropi, bi jaz zdaj križaril na jahti z Abramovičem in debatiral o ukrajinski krizi.

V podjetništvu velja nepisano pravilo, da tretja generacija — torej vnuki ustanovitelja — zafurajo podjetje. Tretja? Lepo vas prosim. Ponavadi že ta druga.

Moja starša sta leta 1967 odprla skromno obrt, naveličana dolgočasnih služb in bednih plač. Ljudje smo pač različni. Moj stric — očetov brat — je imel mantro: “Modra halja, dobra plača.” Skratka, čim manj odgovornosti. Hodiš v službo, drugi skrbijo za vse, ti samo poskušaš čim bolje opravljati svoje delo tistih 40 let in to je to. Kar precej ljudi je tako naravnanih.

In potem so tu tisti — kot moja mama —, ki si rečejo: znam in zmorem sam in predvsem znam bolje.

Plastika

Najprej sta izdelovala nalepke za ovitke šolskih zvezkov. Disneyjeve junake kot Miki Miško, Plutona in druge. Potem pa je padla odločitev, da bi delala kaj iz plastike. Moja generacija in še kakšna prej se bo spomnila plastičnih kvadratkov, krogcev, trikotnikov, ki smo jih v osnovni šoli uporabljali pri matematiki. To sta...

”Znamenita ščipalka krokodil je bila v bivši Jugi tak hit, da so zahvalna pisma prihajala tudi iz Vipave, češ, teh še burja ne 'wdnese'.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE