Kulumne
#lifestyle #podjetništvo #gospodarstvo
Moj ata, socialistični kulak. Druga generacija pa vse zajebe …
Logo 22.03.2022 / 06.05

Če bi bila ščipalka krokodilček hit po vsej Evropi, bi jaz zdaj križaril na jahti z Abramovičem in debatiral o ukrajinski krizi.

"Znamenita ščipalka krokodil je bila v bivši Jugi tak hit, da so zahvalna pisma prihajala tudi iz Vipave, češ, teh še burja ne 'wdnese'."

Moja starša sta leta 1967 odprla skromno obrt, naveličana dolgočasnih služb in bednih plač. Ljudje smo pač različni. Moj stric — očetov brat — je imel mantro: “Modra halja, dobra plača.” Skratka, čim manj odgovornosti. Hodiš v službo, drugi skrbijo za vse, ti samo poskušaš čim bolje opravljati svoje delo tistih 40 let in to je to. Kar precej ljudi je tako naravnanih.

In potem so tu tisti — kot moja mama —, ki si rečejo: znam in zmorem sam in predvsem znam bolje.

Plastika

Najprej sta izdelovala nalepke za ovitke šolskih zvezkov. Disneyjeve junake kot Miki Miško, Plutona in druge. Potem pa je padla odločitev, da bi delala kaj iz plastike. Moja generacija in še kakšna prej se bo spomnila plastičnih kvadratkov, krogcev, trikotnikov, ki smo jih v osnovni šoli uporabljali pri matematiki. To sta izdelovala moja starša. Kar dobro jima je šlo, to smo imeli vsi.

Žal pa v socializmu niso dovolili, da bi kdo izstopal iz povprečja, zato so presežni zaslužek obdavčili tako, da sta na koncu imela enake “plače”, kot če bi delala v jebenem Litostroju.

V čem je bil torej point “podjetništva” oz. obrtništva, ki so ga komunajzarji edino dovolili — torej obrt in največ štiri zaposlene —, če so potem pobrali ves denar? Kljub temu, da obrtnik tvega?
​{embed_info_box}195966{/embed_info_box}

Krokodil

Prvi break je prišel, ko se je mama spomnila, da bi bilo dobro izdelovati ščipalke za perilo. To pa ja vsak potrebuje. Takrat še nismo poznali sušilnih strojev. Nastala je znamenita ščipalka “krokodil”, ki je bila v bivši Jugi hit. Bila je tako močna, da so zahvalna pisma prihajala tudi iz Vipave, češ, teh še burja ne “wdnese”. Če bi jih lahko izvažali, bi bila ta ščipalka najbrž hit po celi Evropi, jaz pa bi zdajle na kaki jahti pil z Romanom Abramovičem in debatiral o ukrajinski krizi, namesto da pišem to kolumno.

Drugi break je pa bil, ko sta starša spoznala dr. Stojana Pretnarja, takrat direktorja patentnega urada v Beogradu. Razložil jima je, kaj je intelektualna lastnina — o tem nista imela pojma —, in tako je oče vse artikle, ki sta jih z mamo izdelovala, nemudoma prijavil kot izume.
​Trik je bil v tem, da te tantieme, če se smem tako izraziti, niso bile obdavčene. Tako sta starša prelisičila komuniste. Bili smo buržuji v komunistični Jugoslaviji. Moj ata, socialistični kulak. Tako rekoč oligarh. Poznate koga, ki si je v komunizmu premogel dva mercedesa? Pa ne dvajset let stara, ampak nova, iz štacune. Pa vikend v Vrsarju in še kaj.
​{embed_info_box}195968{/embed_info_box}

Pameten človek

Zajebala pa je naslednja generacija. Pa ne glejte mene, jaz sem najmlajši od treh otrok. Izgovorov, kolikor hočeš. Od razpada Jugoslavije in posledične izgube trga pa do ne vem česa. Dejstvo pa je, da so se nekateri iz naše družine — pustimo zdej imena — prevažali na jahtah, kakršno je imel recimo Bernie Ecclestone.

To je pustilo posledice. Leta 2017 je podjetje Krokodil praznovalo petdesetletnico obstoja. Leta 2019 sem ga bil prisiljen dati v stečaj. Ja. Ko je šlo že vse narobe, so rekli, daj, no, pa bodi še ti direktor. Super, hvala. Direktor na kupu gnoja in par tavžent evrov minusa.

Verjemite: ne tretja, ampak že druga generacija vse zajebe. Zato je lastnik verige DM bojda rekel, da ne bo otrokom zapustil podjetja, ampak bo vsakemu dal 50.000 evrov. Pa naj se znajde.

Pameten človek.

NAROČI SE
#lifestyle #podjetništvo #gospodarstvo
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke