Kolumne

Mogoče pa sploh niso tako slabi, ti Šiptarji …

30.3.2021 / 07:05 Komentiraj
Lara Gut se je poročila z Albancem in se zdaj piše Gut-Behrami. Škandal. Če bi se vsaj z našim Fakom, bi se pisala Gut-Fak.

Beseda “Šiptar” pri nas velja za žaljivko. No, ne samo pri nas, v bistvu velja za območje cele bivše Juge. Šiptarji oziroma Albanci so bili v Jugoslaviji narodnostna manjšina, ki je živela (predvsem) na območju avtonomne republike Kosovo na jugu Srbije. Zdaj je Kosovo samostojna država.

Moj oče, bivši partizan in velik “Jugoslovan”, je vedno trdil, da se Šiptarji borijo z najbolj nevarnim orožjem — s kurcem. “Kosovo je del Srbije,” je bil trdil. “Normalno, da tam živi 70% Albancev in 30% Srbov, če pa imajo Albanci po 15 otrok. Še malo, pa bodo zahtevali, da se Kosovo priključi Srbiji.” Ni se dosti zmotil. So delno priznana samostojna država, ki meji na svojo matično deželo.

JLA: Pazi se Šiptarjev

Tudi v JLA so me podučevali, da se je treba paziti Šiptarjev. “Šiptarji su protivdržavni element i stalno vrebaju kako narušiti integritet Jugoslavije,” so govorili. V JLA sem se najbolje razumel z nekim Srbom, Dejanom,

“Moj oče, bivši partizan in velik “Jugoslovan”, je vedno trdil, da se Šiptarji borijo z najbolj nevarnim orožjem — s kurcem.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE