Kulumne
#postsocializem #počivalšek #Adria Airways
Misli počasi, zgleda kot tank. Brez karizme, kompetenc. Kdo je to?
Logo 15.10.2019 / 13.15

Da si ne bi umazala imidža, je Adrio likvidiral nekdo drug. Zdaj pa bo Lufthansa s Počivalškovo pomočjo pobrala smetano.

»Da je Počivalšek prevzel vodenje SMC, je politični pogreb te stranke. Funkcionira kot nekdo, ki misli neskončno počasi. In ki zato ni zmožen dojeti kompleksnosti situacije.”

Ko je v nedeljo zvečer Počivalšek v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TVS razlagal, kaj se dogaja z Adrio, je postalo jasnih več reči. Prvič, zakaj je minister za gospodarstvo. Drugič, zakaj dejstvo, da je prevzel vodenje SMC, pomeni definitiven konec te stranke. Tretjič, kaj se bo zgodilo z Adrio. In četrtič, kako in zakaj kot minister za gospodarstvo utrjuje položaj Slovenije kot kolonije.
Če začnem pri drugi točki: da je Počivalšek prevzel vodenje SMC, je politični pogreb te stranke. Glavni razlog je dejstvo, da je stranka, ki se je začela kot osebni politični projekt Mira Cerarja — drugačna interpretacija iste kratice ni spremenila bistva stranke —, brez ustreznega kadrovskega zaledja.
Počivalšek kot vrhunski kader te stranke to dobro dokazuje. Človek, ki ima gotovo tudi pozitivne lastnosti, v politiki funkcionira kot nekdo, ki ne zna misliti. Oziroma ki misli neskončno počasi. In ki zato ni zmožen dojeti kompleksnosti situacije. Niti zaščititi svojih interesov. In interesov države. Deluje kot človek brez kakršnekoli politične karizme. Kar je za ministra neke države neustrezna oprema. Še posebej, če je minister za gospodarstvo kolonije.

Karizma brez karizme

Seveda obstajajo tudi uspešni politiki brez karizme. To trdijo za Angelo Merkel. Da je bistvo njene karizme to, da je brez karizme. Čeprav so te ocene zmotne. Če jo pogledamo, je jasno, da je brez klasične karizme. Brez klasične politične všečnosti. Ki pa jo je nadomestila z inteligentnostjo. Merklovi ne moremo očitati, da ne zna misliti. Da stvari ne razume. Ali da ne zna zaščititi nemških interesov Nemčije. Ali nemškega kapitala. Vse to zna. Zato zanjo velja tisto, čemur je Varufakis rekel »urok Angele Merkel«. Ta »urok« je njena karizma. Ali povedano drugače: morda je Merklova res brez karizme na ravni videza in imidža, vendar jo ima na človeški ravni. Ker je pametna, inteligentna. Ker ima mentalni kapital. 
Počivalšek pa je človek brez politične karizme na ravni videza in na ravni osebe. Deluje miselno neelastičen. Počasen. Nekompetenten. Njegov videz je videz zastarelega tanka. Ki je svetlobna leta daleč od videza drona, ki ga imajo današnji učinkoviti politiki.

Miselna inferiornost

A ta njegova nesposobnost, da bi bil miselno hiter in elastičen, je tudi razlog, zakaj je prav Počivalšek minister za gospodarstvo.
Iz številnih primerov vemo, da morajo vodilne politične položaje v kolonijah zavzemati ljudje, ki so politikom iz kapitalskih centrov miselno inferiorni. To je ena od ključnih značilnosti političnih odnosov med kapitalskim centrom in kolonijami. Kolonije vodijo politiki, ki miselno ne morejo slediti temu, kar delajo politiki iz kapitalskih centrov. Kaj delajo, kolonialni politiki dojamejo šele potem, ko je že prepozno. Ko je škoda kolonijam že narejena. Ko so kapitalski centri kolonijam že vzeli to, kar so hoteli.        
Tako deluje Počivalšek. Zato mora biti slovenski minister za gospodarstvo. Slovensko gospodarstvo, ki je za kapitalski center preveč pomemben resor, da bi ga vodil nekdo, ki razume politično igro kapitalskega centra. Nekdo, ki bi temu pariral. Ali se jim s svojimi miselnimi sposobnostmi in delovanjem celo postavil po robu.

Lufthansin jackpot

Počivalšek je dokazal, da nič od tega ne dela. V svojem vztrajanju, da ne more komentirati nobene rešitve v zvezi z Adrio, je namreč povedal več, kot je hotel. Povedal je, da v ozadju vodi igro Lufthansa. Ki da je tista, katere interese mora slovenska vlada prioritetno upoštevati. Da ne bo sprejeta nobena rešitev, s katero se Lufthansa ne bo strinjala.
Ali povedano drugače: povedal je, da je ključni igralec v zvezi z Adrio Lufthansa, ne pa slovenska vlada. S tem je potrdil neprijetni vtis, da je slovenska vlada pustila Adrio propasti zato, da bo Lufthansa — kot vsaka zahodna korporacija, v vsaki koloniji — od nas pobrala tisto, kar hoče pobrati. Izšolane pilote. Dobičkonosne lete. Ki jih bo slovenska država, ker nima lastnega prevoznika, celo subvencionirala.
Za Lufthanso je to čisti jackpot. Za slovensko vlado pa dokaz, da je politično povsem nesposobna.

Slama in smetana

To, da bo Lufthansa pobrala smetano, samo še potrjuje vtis, da je bil privatni nemški sklad samo slamnati lastnik Adrie. Ki je Adrio uničil zato, da bi Lufthansa prevzela tisto, kar jo je zanimalo. Z uničenjem Adrie si je namesto Lufthanse moral nekdo drug umazati roke. Da si ne bi sama oblatila dobrega poslovnega imidža, je umazani del igre opravil nekdo, ki je že pred nakupom Adrie v nemških poslovnih krogih veljal za »mesarja«.    
Skratka, z »mesarjem« in Počivalškom bo Lufthansi uspelo priti do tistega, kar je hotela: da ji bo kot korporaciji kapitalskega centra slovenska država subvencionirala letalske lete. 
Tisti, ki ne razumejo, da je tu nekaj zelo narobe, jim ni pomoči. Žal mednje sodi kar lep del slovenske vlade. S Počivalškom na čelu.

NAROČI SE
#postsocializem #počivalšek #Adria Airways
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke