Kolumne

Milijon skovilov: Čili Hudohmet gre vedno po rekord

9.8.2022 / 06:05 Komentiraj
Na pekočo hrano se človek hitreje navadi kot na drogo. Samo budalo kot jaz jé hrenovko s Carolina Reaperjem namesto z gorčico.

Pred kakimi petnajstimi, dvajsetimi leti — ne vem več natančno — sem pri neki prijateljici v lončkih za rože na balkonu opazil rastlino z nenavadnimi, majhnimi plodovi. Izgledali so kot feferoni, ampak manjši. "Kaj je to?"

"Čili. Saj veš. Pekoča paprika."

O ja, vem. Moj prvi stik s pekočo hrano je bil, ko smo nekoč šli s prijatelji na pizzo. Med obrokom sem moral na vece, moji prijatelji pa so si medtem na moj račun privoščili potegavščino. Na pizzo so mi zlili célo flaško pekoče omake. Nič hudega sluteč sem jedel naprej in naenkrat začutil, da me hudo peče v ustih in grlu. Bil sem tarča posmeha, ampak trmast kot sem, sem tisto pizzo — sicer s težavo — pojedel.

Tabasco

Ti časi so že zdavnaj mimo. Danes vem, da tista omaka — bil je tabasco — sploh ni zelo pekoča. Ima samo kakih 40.000 skovilov (pekočnost merimo s Scovillovo lestvico) — in to za nas norce ni nič.

Kuhat moram zunaj. Žena me je že pred leti pregnala iz hiše. Jo čisto razumem....

Hudohmetova čilijeva omaka pod blagovno znamko Angryfarmer's Hot Chili Sauce. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE