Revija
#sociala #Slovenija #Češka
Milijarderji in socialna država ali češko-slovenski statistični segedin
Logo 05.11.2019 / 19.46

SLO s socialnimi transferji in pokojninami ohranja dohodke spodnje polovice prebivalstva na povprečju EU, tudi Danske.

“Slovenija, Češka in Slovaška spadajo med države z najbolj enakomerno porazdeljenimi dohodki v EU. Od razvitejših članic se jim približa samo Finska.«

V podporo in kot dodatno ilustracijo Kordeževemu komentarju Ali nas je Češka res prehitela? navajam še nekaj Eurostatovih podatkov o distribuciji dohodka v Sloveniji in na Češkem. (Tukaj je vir podatkov.)
Iz Binetovega komentarja sledi, da se nam Češka v zadnjih letih — predvsem zaradi našega katastrofalno slabega menedžiranja posledic finančne krize po letu 2008 — resda približuje. Češka zaostaja po absolutnih dohodkih na prebivalca, medtem ko nas je po pariteti kupne moči že prehitela.
Kordež je sicer pokazal, da se zadeve spremenijo, če upoštevamo razdelitev ustvarjenega BDP med zaposlene in lastnike kapitala, saj naši zaposleni še vedno dobijo precej več (tako v evrih kot po pariteti kupne moči).
Vendar pa tukaj treba opozoriti še na distribucijo teh dohodkov. Kot veste, je statistika hecna zadeva: če eni jedo samo meso, drugi pa samo kislo zelje, v statističnem povprečju vsi jemo segedin golaž.

PPS segedin

Zato je treba pogledati nekoliko globlje, kako se povprečni BDP na prebivalca porazdeli. Povprečni BDP na prebivalca je lahko zelo visok — toda če je njegova porazdelitev neenakomerna, bo tistim v spodnjem delu distribucije šlo slabo (zelje), tistim zgoraj pa dobro (meso).
Zgovoren je medianski neto dohodek oz. višina dohodka, ki ga dosega vsaj polovica prebivalstva. Merimo ga s standardom paritete kupne moči PPS (upoštevaje cene oz. koliko lahko kupimo za svoj dohodek).
Podatki kažejo, da je medianski neto dohodek slovenskih gospodinjstev krepko višji od čeških, čeprav je povprečni BDP na prebivalca po PPS na Češkem zadnja leta že višji kot v Sloveniji.
To govori o tem, da so dohodki polovice prebivalstva pri nas (po kupni moči) krepko višji kot na Češkem, čeprav je tam povprečni BDP na prebivalca (tudi po kupni moči) višji. Pri nas so dohodki bodisi enakomerneje porazdeljeni ali pa imamo močno socialno državo.

12: 0

Čeprav ima Češka dvanajst milijarderjev, Slovenija pa — vsaj uradno — nobenega, so razlike v porazdelitvi dohodkov med obema relativno majhne. Spodnjih 60% prebivalstva v Sloveniji zasluži 43,5% vseh dohodkov, na Češkem pa samo za 0,6 odstotne točke manj.
Slovenija, Češka in Slovaška spadajo med države z najbolj enakomerno porazdeljenimi dohodki v EU. Od razvitejših članic se jim približa samo Finska.

Mnogim to seveda ne bo všeč

Pomembna je tudi moč socialne države v Sloveniji. Ta preprečuje, da ne pride do razslojevanja. Slovenski socialni sistem s socialnimi transferji in pokojninami krepko pomaga pri izboljševanju dohodkov spodnje polovice prebivalstva in ga ohranja na ravni povprečja EU in tudi same Danske.
Češka socialna država je bistveno manj radodarna. Bolj razvita socialna država torej dela to razliko oziroma dviguje medianski dohodek v Sloveniji krepko nad raven češkega.
Podobno kažejo tudi Ginijevi kazalci neenakosti. Češka in Slovenija sta po neenakosti tržnih dohodkov na podobni ravni — 43,7 in 43,1 —, Slovenija pa popravlja to neenakost s socialnimi transferji in pokojninami, tako da se razmerje spremeni v 24,5 proti 23,7 v korist Slovenije. (Nižji Ginijev koeficient kaže nižjo neenakost v porazdelitvi dohodkov.)
Slovenija s socialnimi transferji krepko izboljšuje dohodek spodnji polovici gospodinjstev v primerjavi s Čaško: Slovenija letno doda za dobrih 2.000 PPS, Češka le za okrog 1.000 PPS. Slovenija je po izdatnosti transferjev na ravni povprečja EU, tudi Danske, Češka pa (skupaj z Romunijo in Portugalsko) na samem repu EU 28.
Kljub pomanjkanju milijarderjev gre slovenskim gospodinjstvom relativno dobro. Za to imata zasluge socialna država in pokojninski sistem.
Mnogim to seveda ne bo všeč in bi raje češko …

NAROČI SE
#sociala #Slovenija #Češka
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke