Kolumne

Mentaliteta krize kot priložnosti: Prelahek odgovor na pretežko vprašanje

22.5.2021 / 06:05 Komentiraj
Zagovorniki podjetnosti in svobodne iniciative nimajo prav nobenih težav s pripisovanjem krivde vsakomur za lastne neuspehe.

V krizi ne manjka dobičkarjev. Po dobrem letu dni, odkar traja pandemija, je že precej jasno, kdo so tisti, ki jim je kolaps sistema najbolj koristil. Še več, njihova korist je tudi finančno merljiva. O njej se lahko pogovarjamo v številkah in ne samo v teoriji.

Lahko pa tudi zelo natančno preštejemo tiste, ki jih je situacija pahnila na rob ali onkraj njega. Peščica zmagovalcev in množica poražencev. Kot ponavadi.

Je sreča prvih pogojena z nesrečo drugih? Konkretnih izračunov ne poznam. Včasih je v igri dobro staro naključje. Niso vsi, ki jim gre v tem času dobro, že kar avtomatično ratni profiteri, a korelacija marsikdaj obstaja. Ta neenačba se na svoj bizarni način vedno izide.

Neokusno in strašljivo

Ja, v mentaliteti, ki krizo razglaša za priložnost, je nekaj izrazito neokusnega in strašljivega. Toda odkar smo soočeni z novo realnostjo, je verjetno smiselno razmišljati tudi o njenih pozitivnih vidikih. V večini primerov je to, kar imenujemo pozitivno, v...

“V mentaliteti, ki krizo razglaša za priložnost, je nekaj izrazito neokusnega in strašljivega.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE