Kulumne
#melania #trump
Melaniji v slovo: stepfordska žena, molčeča mati, modna ikona …
Logo 10.11.2020 / 06.10

Samo z visokimi petami je težko spremeniti svet. In vprašajmo se, ali je bila edina prva dama, ki ni povedala skoraj nič.

»Brez napisa »I REALLY DON’T CARE. DO U?« na Zarini jakni, ki jo je nosila med obiskom otrok migrantov na mehiški meji, bi lahko mirno živeli naprej.«

Stepfordska žena. Sanje vsakega pravega Republikanca. Ženska, ki je lepa, a večino časa tiho. Politična barbi. Tako opisujejo dosedanjo ameriško prvo damo tisti, ki jim gre na živce vse v zvezi z Donaldom Trumpom.
S posploševanjem, da se je zadnja štiri leta samo lepo oblačila, Melaniji Trump zagotovo delajo krivico — dasiravno se je občasno res zdelo, da je ena tistih brezdelnih žensk, ki jim možje naročijo, naj se pol leta ukvarjajo z božično dekoracijo, da bodo imele v življenju kaj početi.
Bi lahko povedala več? Vsekakor. Pa vendar je v funkciji prve dame — ki v resnici ni funkcija, ampak položaj, ki so mu pripisali nekaj tradicionalnih dolžnosti — imela vso pravico, da ne komentira česarkoli.
Bilo bi sicer lepše, če bi bil svet urejen tako dobro kot njena garderoba. Ali je svoje mnenje potihem izražala tako, da je tu in tam javno odrinila njegovo roko, lahko v resnici zgolj ugibamo.

Molčeča mati

Morda je bilo njeno najmočnejše sporočilo prav to, da se je na vrhu sveta odločila biti mati. Da se je potegnila v ozadje in bila predvsem ob odraščajočem sinu. To je odločitev, ki jo je skozi ideološke prizme mogoče videti na več načinov.
Če si je Trump želel imeti najlepšo prvo damo na svetu, mu je najbrž uspelo. Če si je Melania želela imeti v življenju čim več miru — ob sporogovih političnih ambicijah in aktivnostih —, ji je prav tako uspelo. A seveda le v primeru, če sta bila dolgočasen molk in skoraj popolna neambicioznost pri spreminjanju sveta njena izbira.
Roko na srce: njene kampanje proti sovražnemu govoru in spletnemu nadlegovanju so sicer bile dobronamerne, a nesuverene — glede na to, da je bil največji spletni trol ves čas v sosednji spalnici.

Shithole

Če si je kak naiven Slovenec obetal, da bo po Trumpovi izvolitvi njegova žena kar naenkrat pompozno promovirala svojo domovino — kjer ni bila že od pamtiveka —, se je seveda uštel. Vsakič, ko je govorila o Sloveniji, je zraven nujno omenila tudi socializem in komunizem. Celo v tistem francoskem dokumentarcu so se potrudili najti najbolj nefotogenične kadre Sevnice in prikazati, da žena ameriškega predsednika čisto zares prihaja iz ene tistih držav, ki jim Trump pravi »shithole«.
Zagotovo je zaradi Melanie na milijone ljudi po svetu o Sloveniji brskalo po spletu, tudi kak radovedni avanturist nas je zaradi nje obiskal. V njenih redkih govorih je postalo jasno, da je Melania na neki način še vedno naše dekle.
Ob Trumpovi izvolitvi so se nekateri Slovenci spraševali, ali Melania sploh še zna slovensko. Ko je odprla usta, je bilo bolj na mestu vprašanje, ali že zna angleško. Nemogoče je bilo prezreti, da žena ameriškega predsednika ni ravno talentirana za tuje jezike. Da večina mehiških priseljenk govori boljšo angleščino od nje, je pikro pripomnil kak kritik — in dodal, da to niti ni tako zelo pomembno, saj ji vse, kar mora pomembnega povedati, tako ali tako napišejo drugi.
Preveč kritično? Najbrž. Zagotovo. Čeravno se občutka, da so ji javni nastopi neprijetni, nikoli nismo mogli znebiti.

Očitki in pohvale

Se je pa oglasila med drugo predvolilno kampanjo, ko je tako kot že med prvo oddelala svoj prvi in edini samostojni nastop. Demokrate je pri tem obtožila, da delijo državo in da so se osredotočili na goljufijo z ustavno obtožbo namesto na pandemijo korona virusa. Joeju Bidnu je očitala, da ima socialistično agendo in da je bil proti prekinitvi letalskega prometa s Kitajsko pred izbruhom pandemije, medijem pa, da samo opravljajo in se posvečajo »dvornim spletkam«. Leta 2016 je še govorila o tem, da se bo posvetila boju proti nasilništvu med otroki, tokrat pa je ponavljala osrednje točke ofenzive svojega moža.
Zagotavljala je, da bodo ZDA premagale korona virus, in hvalila vse, kar je njen mož doslej naredil v tej smeri. Ker je tudi sama zbolela za korono, je dejala, da se zaveda, da je pandemija prizadela veliko Američanov. Pohvalila jih je, da so stopili skupaj in si pomagajo, in se zahvalila vsem, ki se borijo proti bolezni. Zagotovila je, da je njen mož borec, ki ima rad državo in se bori za Američane vsak dan.
Z izjavo, da se ne strinja z vsem, kar mož objavi na družabnih omrežjih, je sicer izzvala nekaj smeha. Čeprav je poudarila, da je pomembno, da lahko na ta način neposredno komunicira z Američani.

Barron

​Ozaveščanja o pomenu zaščitnih ukrepov v času pandemije se je sicer res lotila bolj goreče od moža. Ko je on še neodgovorno razglašal, da maske zaradi »kitajskega« virusa ne bo nosil, je ona na družbenih omrežjih začela promovirati higienske ukrepe, tudi nošnjo mask.
Ob okužbi je svojo izkušnjo z virusom opisala na spletu. Takrat smo izvedeli, da je bil okužen tudi njun 14-letni sin Barron. »Ko sem izvedela, da smo okuženi, sem najprej pomislila na sina,« je priznala. Kot pravi, je bil Barron najprej negativen, po nekaj dneh pa so test ponovili in izkazalo se je, da je okužen.
»K sreči je Barron močan najstnik in ni imel nikakršnih simptomov. Na nek način sem vesela, da smo vsi trije skozi to šli istočasno, saj smo lahko skrbeli drug za drugega in preživeli skupaj nekaj časa. Medtem je tudi on postal negativen,« je dodala.
Ni šla v bolnišnico, saj je imela minimalne simptome, a poudarja, da je bilo vse skupaj kot vožnja z vlakcem smrti. Pravi, da je izbrala »naravno pot«, torej vitamine in zdravo prehrano, namesto močnih zdravil, ki jih je moral jemati njen mož.

Na pomoč!

Še danes se kdo sprašuje, kaj je bilo v resnici v tisti darilni škatli, ki jo je Melania na pragu Bele hiše v slovo podarila prejšnji prvi dami. Po spletu kroži skeč, v katerem Michelle Obama v škatli najde torto z napisom: »HELP ME!«
Z njenim zakonskim življenjem so se mediji in javnost ta štiri leta veliko ukvarjali. Poskusov prikazati najbolj ambiciozno poročeno Slovenko kot v zlati kletki ujeto ptico je bilo nešteto. Oglašali so se celo tisti, ki so preučevali njeno telesno govorico, češ, »slovenska sfinga« — kot so tudi rekli fotogenični, a redkobesedni ge. Trump — s svojo držo sporoča, da se s politiko in tudi zasebnimi potezami svojega moža ne strinja, a je pripravljena potrpeti.

Moda

Če je njen medij moda, potem jo je nekajkrat strateško dobro uporabila. Kravate in hlačni kostimi, ki jih je nosila med svojo prvo samostojno turnejo po Afriki, ostajajo nepozabni. Kot svojevrstna klofuta patriarhatu in spodbuda ženskam.
Malo po tistem je dala enega od redih intervjujev, v katerem so bila baje dovoljena vsa vprašanja. Takrat je povedala, da so v krogu njenega moža tudi izdajalci. Podala je uradno zahtevo za razrešitev namestnice svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona Mire Ricardel, s katero se je sprla prav v Afriki. Sporekli naj bi se bili glede sedežnega reda na letalu.
Kaj točno se je med ženskama zgodilo, ni jasno, je pa bila Trumpova nedvoumna, da si Ricardelova »ne zasluži več opravljati službe v Beli hiši«. Že mesec kasneje je dosegla svoje.

Srečno!

V zgodovino bodo šli posnetki njenih božičnih okrasitev Bele hiše. Z razkazovanjem dekorja po hiši se je še najbolj približala Jackie Kennedy. V rokavicah med kupi okraskov, smrečja in skrbno izbranih pentelj je vsaj malo spominjala na večno mlado in urejeno mater naroda.
Nekateri so njen malce avantgardni praznični okus kritizirali, češ, pomešala je božič in noč čarovnic in rezidenco predsedniške družine spremenila v hram božične hororja z grozečimi orjaškimi stožci, narejenimi iz brusnic, in dolgimi hodniki, polnimi srhljivih belih vej. Stvar okusa.
Kako dobra prva dama je bila v Trumpovem mandatu Melania, bo sodila zgodovina. Tudi o tem, ali je prav biti v glavnem tiho, ko imaš pozornost vsega sveta. Samo z visokimi petami je svet težko premakniti na bolje. Prav pa bi tudi bilo, če bi se vprašali, ali je Melania Trump edina prva dama, ki ni povedala skoraj ničesar.
Srečno, Melania. Karkoli že to pomeni za naslednja leta.

NAROČI SE
#melania #trump
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke