Revija
#pahor #šarec #Hrvaška
Medijsko zamolčana zakonska nesoglasja glede prisluškovalne afere
Logo 24.04.2019 / 10.01

Pahor je tokrat verjetno res ravnal bolj modro o Šarca. Toda kje je tista famozna enotnost v zunanjepolitičnih zadevah?

Vrhovni poveljnik oboroženih sil, sicer pa kralj Instagrama in priložnostni predsednik Republike, se je “devetega dne” ob številnih pritiskih novinarjev le odzval na afero Patergate.
V osrednjih poročilih Pop TV so Boruta Pahorja v preteklih dneh vsakokrat ošteli, ker molči ob prisluškovalni aferi, in vestno preštevali dneve njegovega molka. Našteli so jih devet.
Pri tem niso pozabili poudariti, da je “oče” ideje o arbitražni presoji, in vmes tudi malce špekulirali, da se bo postavil na njihovo stran in pokaral “pritisk na medije”. 
Poudarek, izbran ob zapisu na 24ur.com, je morda premišljeno kontrasten, pa vendar: na vprašanje ob slovesnosti v Andražu nad Polzelo, kjer so obeleževali 75 let od strmoglavljenja ameriškega letala, je Pahor odgovoril spravljivo in povedal, da je treba “graditi mostove prijateljstva”.

Enotnost in simptomatičnost

“‘Verjetno bo kdo rekel, da sem naiven, a tridesetletne izkušnje v politiki so me naučile, da je to najboljša pot,’ je prepričan Pahor. Poudaril je, da tudi nova razkritja o prisluhih ne smejo vplivati na to, kar smo že dosegli, na to, kar je določilo arbitražo sodišče. ‘Odločitev imamo, ne glede na to, kaj pravi hrvaška stran,’ ocenil pa je tudi, da se je tako takrat kot tudi danes Sova odzvala primerno.”
“S katerim od hrvaških kolegov o tej aferi še ni govoril, ampak namerava, kot je zatrdil, že v začetku maja. Takrat s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović organizirata vrh procesa Brdo-Brioni, ki bo potekal v Tirani. Pahor opozarja, da je v regiji trenutno na splošno precej napetosti, ‘zato ne smemo dopustiti, da to ogrozi našo varnost in mir’.”
Sam sicer mislim, da je tukaj Pahor — najbrž nehote — res ravnal bolj modro od Šarca. Toda težavo vidim drugje.
Velikanska in medijsko neopažena razlika med Pahorjevimi in Šarčevimi stališči je v tem političnem in medijskem komplotu zelo simptomatična. Medtem ko naši politiki in celo politični komentatorji pogosto poudarjajo, da bi Slovenija v zunanjepolitičnih zadevah morala nastopati enotno — in to enotnost zavidajo ravno Hrvatom —, se predsednik države in predsednik vlade postavljata na diametralno nasprotni stališči.

Odsotnost vsakršnih pričakovanj

Vrhovni poveljnik Slovenske vojske, sicer serijske prejemnice ocene “nezadostno”, miri vse vpletene in navija za “mostogradnjo”. Ne mudi se mu, da bi o prisluhih spregovoril s hrvaškimi kolegi in jih tako ali drugače opozoril na njihovo obnašanje.
Na drugi strani pa predsednik vlade s svojim državnim sekretarjem sklicuje organe za nacionalno varnost — na katerih je po dolžnosti navzoč tudi predsednik Pahor — in žuga sosedom.
Toda Šarec, Črnčec in direktor Sove očitno niso delovali na Pahorja kaj prida prepričljivo. Posledica njegovega poslušanja poročil obveščevalcev o prisluhih in hrvaških pritiskih na slovenske medije je bila tako rekoč pahorjanska: “So what!” Pomembno je graditi mostove.
Čeprav je distanca med Šarcem in Pahorjem že dolgo in splošno znana, ne moremo vedeti, ali je predsednikova spravljivost povezana z rivalstvom do konkurenta na zadnjih predsedniških volitvah ali pa je samo posledica njegove ideologije zmernosti in iskanja srednjih poti.
Da razkola niso opazili ne slovenski in ne hrvaški mediji, je verjetno posledica popolne odsotnosti vsakršnih pričakovanj javnosti do človeka, ki je svojo funkcijo infantiliziral in izpraznil do bridkega konca.

NAROČI SE
#pahor #šarec #Hrvaška
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke