Kolumne

Mediji med skrajnostma trga kot edinega merila in paternalističnega nadzora

31.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Tisk propada že dolgo. Demokratični primanjkljaj zaradi ukinjanja tiska je očiten, toda primernih rešitev ni na obzorju.

V pričakovanju novega vala epidemije in razsežnosti gospodarske krize se na vseh koncih sveta ukvarjamo s politikami majhnih korakov, ki spreminjajo naš prostor. Ti koraki zaznamujejo medijski prostor v lokalnem, nacionalnem in globalnem okolju. Zaznamujejo demokracijo in naš pogled na svet.

Ni magične formule, kako rešiti medije pred propadom. So samo odločitve, ki bodo medije prej ali slej pahnile v propad. Ukinjanje posameznih medijev pomeni manjšanje raznolikosti na medijskem trgu, nazadovanje demokracije, nevarnost zavajajočega ali imperialističnega pogleda na svet. To se dogaja v vseh okoljih. In čeprav se zavedamo, da je za demokracijo to nevarno in da so družbena omrežja novi osvajalci sveta, resnih rešitev ni na vidiku.

Rešitve ni na obzorju

Tisk propada že več kot desetletje. Samo v ZDA so od leta 2004 ukinili dva tisoč časopisov. Demokratični primanjkljaj zaradi ukinjanja lokalnega tiska je očiten, toda primernih rešitev za to ne

»Tisk propada že več kot desetletje. Samo v ZDA so od leta 2004 ukinili dva tisoč časopisov.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE