Kolumne

Meat Loaf in Aki Rahimovski: Zdaj pa res nikad više …

25.1.2022 / 05:05 Komentiraj
Svet je izgubil dva velikana rock glasbe. Prvega v svetovnem merilu, drugega v jugoslovanskem. Meat Loafa in Akija, Parni valjak.

Kot glasbeni urednik ne morem mimo tega, da je svet v minulem tednu svet izgubil dva velikana rock glasbe. Prvi je bil velikan v svetovnem merilu, drugi pa v jugoslovanskem. Meat Loaf in Aki Rahimovski. Parni valjak.

Pojdimo po vrsti: v četrtek se je poslovil Meat Loaf (rojen kot Michael/Marvin Lee Aday, 1947), ki je leta 1977 izdal legendarni album Bat Out Of Hell, ki je s 44 milijoni prodanih primerkov četrti najbolje prodajani album vseh časov.

Razlog za to uspeh gre pripisati genialnemu skladatelju Jimu Steinmanu, ki je pisal razkošne pop in rock skladbe z dolgimi naslovi in minutažami, v katerih je ponavadi zmiksal več žanrov skupaj. Kdo ve, morda mu je idejo dal Freddie Mercury s skladbo Bohemian Rhapsody. Večina Steinmanovih skladb je zvenela kot Bohemian Rhapsody. Če vam ime ni preveč znano, naj omenim, da je tudi avtor velikih hitov kot recimo Total Eclipse of The Heart (Bonnie Tyler), Making Love Out Of Nothing At All (Air Supply), It’s All Coming Back to Me Now...

Zgoraj: Aki Rahimovski (1955–2022) s skupino Parni Valjak na koncertu pred leti v Mariboru. — [Fotografija: Sašo Bizjak/Večer] Spodaj: Pevec Meat Loaf (1947–2022) na koncertu v Nemčiji leta 2011. — [Fotografija: Reuters]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE