Kolumne

MC: »Vse me zanima, nič me ne briga.«

17.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Saj ni treba, da vsi na to prisegate. Mi je popolnoma vseeno. Zanima me že, ampak briga me pa to res ne. To je vaša vojna.

Včeraj sem dajal daljši intervju za moj najljubši tiskani medij stare šole in dobil vprašanje — v kontekstu pričevanj ljudi različnih generacij in izkušenj, ki smo v medijih kaj dali skozi —, ali se mi zdi večji problem novinarski aktivizem ali pomanjkanje svobode govora.

Brez oklevanja sem odgovoril, da aktivizem. Absolutno. Svoboda govora sploh ni problem. Svobodo govora imamo. Še preveč. Problem je novinarski aktivizem. Problem medijev, ki so prepričani, da je njihova naloga aktivno spreminjanje družbe. Prerekanje s politiki, sesuvanje politikov. V imenu družbene samozaščite.

Ponavljam: svoboda govora sploh ni problem. V življenju sem napisal samo dva članka — in to za isto, dokaj tabloidno revijo —, ki mi ju niso hoteli objaviti. Iz najbolj trivialnih, da ne rečem filistrskih razlogov. Po prvem zapletu sem pisal naprej, kot da se ni nič zgodilo, po drugem pa sem jim rekel, da jih imam poln kufer.

Stranke,

Z razstave MC (Mauritsa Cornelisa) Escherja (1898–1972) v Trstu, Salone degli incanti. Razstava je podaljšana do te nedelje. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE