Rubrike

Materinstvo? Sheila Heti vam ne bo olajšala življenja. [odlomek iz romana]

14.6.2020 / 06:05 Komentiraj
»Pa če zanosite? Ne bi imeli nič proti?« — Potrudila sem se najti enostaven odgovor, a so se mi stavki hitro zavozlali.

Materinstvo je roman, ki se sprašuje o družbeni vlogi ženske, ukvarja pa se tudi s sámo formo romana. Gre za razmislek o tem, ali imeti otroke ali ne: so še vedno nujnost ali so samo še sentimentalna gesta? To mnogoplastno delo, razpeto med teorijo, življenje in fikcijo, si zastavlja temeljna vprašanja o tem, kako preživeti in živeti, kdo smo in v čem je smisel. Gre za filozofski roman, ki se včasih spretno skriva za navideznimi banalostmi, a le zato, da lahko iznenada udari z vso silo. Temeljno branje za vse, ki razmišljajo o tem, ali bi imeli otroke — pa tudi za tiste, ki so to odločitev že sprejeli.

Sheila Heti (1976) je s svojima deloma How Should a Person Be in Women in Clothes prodrla med kritiško in bralsko najbolj cenjene avtorice svoje generacije. Materinstvo, njen prvi prevod v slovenščino, ki je izšel pri Beletrini, je

Materinstvo je roman, ki se sprašuje o družbeni vlogi ženske, ukvarja pa se tudi s sámo formo romana. Gre za razmislek o tem, ali imeti otroke ali ne: so še vedno nujnost ali so samo še sentimentalna gesta?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE