Revija

Maske so padle in niso padle.

29.4.2020 / 06:05 Komentiraj
Odkrit obraz je vrednota zahodnega sveta. Zrcalo osebnosti. Naša izkaznica, identiteta. Spoštovanje sogovornika. Svoboda.

Maske. Beseda, ki smo jo doslej najbolj poznali v zvezi s pustom in karnevali, postaja realnost vedno večjega dela prebivalstva na planetu. Tudi v Švici je debata o maskah odmevna in razdvaja javnost. Ko Bundesrat napoveduje odpiranje trgovin in lokalov in oživljanje javnega življenja, vztraja pri odločitvi, da je nošnja mask osebna stvar posameznika, in jih tudi ne priporoča nikjer razen v zdravstvu. Ob tem tudi odsvetuje izdelovanje in nošnjo improviziranih mask iz blaga.

Pritisk medijev in nekaterih strokovnjakov je tudi v Švici odmeven, toda glavna akterja korona krize, minister za zdravje Alain Berset in vodja epidemiološke službe švicarskega zdravstvenega urada Daniel Koch, se pri nošenju mask za zdaj odločata po svoje. Drugače od politikov in zdravstvenih ustanov večine držav v okolici. Tudi drugače kot v Sloveniji, kjer so maske v zaprtih javnih prostorih obvezne.

Ko opazujem politično dogajanje v zvezi z maskami, ugotavljam, da so postale zanimiv simbol...

»Je takšna omejitev izkazovanja lastne identitete v javnosti sorazmerna z zdravstvenimi cilji, ki jih zasledujemo v pandemiji?« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE