Kolumne

Masaker pred ministrstvom: Od razredčenega kečapa do krvavordečega jupola

2.11.2020 / 05:05 Komentiraj
Simonitija so sicer uspešno razjezili, toda naklonjenosti javnosti si že niso pridobili. Kvečjemu so jo podarili ministru.

Pisalne mize pred Ministrstvom za kulturo, polite s krvavordečim jupolom — češ, nasprotujemo vladni kulturni politiki, minister go home! —, so bile neumna, neduhovita, neinteligentna in tudi neestetska oblika političnega protestiranja.

Anonimni avtorji, ki se deklarirajo kot »aktiv delavk in delavcev v kulturi«, so si naredili medvedjo uslugo. Simonitija so sicer uspešno razjezili, toda naklonjenosti javnosti si niso pridobili. Kvečjemu so jo odstopili ministru.

A karkoli si že mislim o tej bedni instalaciji, sem vzporedno s tem tudi prepričan, da ne gre za grožnjo s smrtjo, kot to interpretira sam minister za kulturo. Simoniti je razumljivo jezen, ni pa umetnostni ali literarni zgodovinar. Da je bil protest z mizami umetniško slab, neprepričljiv, neduhovit in neokusen, še ne pomeni, da je zato zreduciran na konkretno grožnjo s smrtjo.

Kri je kriva

Simoniti pravi: »Ti ljudje so namesto metafore izbrali dobeseden poziv k umoru, k

»Pred 30 leti je bil Živadinovov ›napad‹ name samo trač. Pravilno! Včasih smo samo privzdigovali obrvi, danes pa se razpištolimo za vsako figo.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE