Kolumne

Marko Brecelj ne bo nikoli (več) umrl. Naj živi Marko Brecelj!

26.7.2021 / 06:10 Komentiraj
Razširil se je fake news, ki ne bi imel smisla, če ne bi bil fake. Toda ko je bil demantiran, je bil še tem bolj neverjeten.

V sredo sem bil kako uro ali dve med iskreno nesrečnimi žalujočimi ostalimi, ki jih je pretresel fake news o smrti Marka Breclja — enega največjih in prav zato podcenjenih in nerazumljenih genijev polpretekle in polprihodnje zgodovine slovenske popularne glasbe.

Je to bila naivnost? Lahkovernost? Ne. Pravi fan verjame vse, kar sliši ne nemogočega o predmetu svojega občudovanja.

In ko bo Marko Brecelj res umrl, tega ne bo nihče verjel.

Post festum in post humus

Da bi bilo vse skupaj še bolj v stilu — torej morbidno in zabavno hkrati —, do trenutka, ko sem originalno pisal ta post festum (in skorajda post humus) zapis, še ni bilo zatrdno znano, ali se je ta lažna novica razširila slučajno, po pomoti, kot posledica nesporazuma ali miskomunikacije, brez vednosti in sodelovanja domnevnega ali namišljenega pokojnika — ali pa je šlo za ultimativno potegavščino ex-Buldožerja samega, ki je za razliko od nas drugih smrtnikov res malo bliže smrti.

Pozneje je Brecelj...

Iz mojega teksta o Brecljevem koncertu 12. 4. 2019 v Cankarjevem domu: “Imel sem občutek, da lahko zdaj mirno umrem — če že Brecelj ne bo (nikoli) —, ko sem enkrat v življenju in končno slišal Breclja v živo peti stare hite.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE