Rubrike

Marjan Tomšič se vrača: Če pa zrno od frmntona ne umre … [odlomek iz knjige]

28.3.2021 / 07:05 Komentiraj
“Katarina Pavlič, rojena 10. 2. 1912?” — “Ja.” — “Veste, zakaj smo vas zaprli?” — “Ne.” — “Pa bi morala.” — “Nič nisem naredila.”

Beletrina ponatiskuje Zrno od frmntona, drugi legendarni roman Marjana Tomšiča. Nadaljevanje Šavrink (1986) oz. spominov na Marijo Franca je prvič izšlo leta 1993, vendar zaradi bojazni pričevalke sprva v okrnjeni obliki, šele pozneje (2004) v izvirni.

Roman, ki opisuje razmere in resnične dogodke v ženskem zaporu ter obuja spomine na medvojna leta v Istri, predstavlja enega najpomembnejših slovenskih romanov 20. stoletja. Najnovejša izdaja je obogatena z avtorjevim predgovorom, v katerem prvič pojasnjuje okoliščine prve objave tega romana.

Marjan Tomšič (Rače, 1939) je eno od osrednjih imen slovenske proze zadnjih desetletij. Velja za predstavnika slovenske verzije magičnega realizma in za avtorja, ki je Istro posavil na slovenski literarni zemljevid. S svojim istrskim opusom je v 80. in 90. letih sprožil korenit zasuk tako v samopercepciji Šavrink in

Marjan Tomšič je predstavnik slovenske verzije magičnega realizma in avtor, ki je Istro posavil na slovenski literarni zemljevid.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE