Kolumne

"Mama, Mario je na televiziji!"

6.9.2022 / 06:05 Komentiraj
Ni kaj, vsi smo na tej ladji. Jaz sem recimo prepričan, da toliko let kot mama niti ne bom dočakal. V bistvu se kar dobro drži.

Daleč od tega, da bi se želel norčevat iz bolnih ljudi, ampak včasih je treba kakšno težavo reševati s humorjem. Moja 84-letna mati je že nekoliko dementna. Grobo rečeno, malo se ji je zasukalo — ampak na srečo v pozitivno smer, ne v negativno. Tako je večino časa dobre volje. Vsak dan se naposlušam njenih spominov iz mladih let. Kako sta se spoznala z očetom. Kako je bilo med 2. svetovno vojno, ko je bila še otrok.

Značilno za demenco je namreč, da se oseba spominja oddaljenih dogodkov, tiste novejše pa sproti pozablja. Mama včasih hoče, da ji dam jest, čeprav je jedla pred petnajstimi minutami. Drugič spet ima zabavne vložke: brez vzroka začne recimo vzklikat "Tito, Partija!" — in se zraven seveda smeji. To včasih traja ves dopoldan.

"Merkur, Merkur …"

Ko se res naveličam, ji podtaknem kakšno drugo temo: "Mama, se spomniš reklame za Merkur?" In potem začne prepevati melodijo iz aktualne reklame: "Merkur, Merkur …" Da malo zamenjamo.

Včasih...

”Včasih vpraša za kakšnega že zdavnaj pokojnega znanca, če je še živ. Pa rečem: ”Seveda, zdaj bo prišel po tebe, da te pelje v kino.” — In se smejiva, ker toliko zmešana pa ni, da ne bi dojela bizarnosti izrečenega.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE